Britten vrezen voor digitale blokkades na Brexit
Britse technologiebedrijven vrezen voor een stevige kink in de kabel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, zodra het land zich afscheurt.
Britse technologiebedrijven maken zich zorgen over het digitale verkeer tussen de binnenkort volledig onafhankelijke Groot-Brittannië en de Europese Unie, dat schrijft Bloomberg.
Het gaat daarbij bijvoorbeeld over online shoppers, wiens kredietkaartgegevens en ander data nu nog vlotjes over de grenzen heen worden gestuurd. Het Verenigd Koninkrijk is een van de grote data hubs van Europa, met zo’n 500 datacenters die gegevens verwerken van veel klanten uit de EU. Met de Brexit zou daar wel eens verandering in kunnen komen wanneer de wetten over privacy en gegevensbeveiliging niet meer gelijk lopen.
Dat vrezen althans de technologische bedrijven bij monde van TechUK, een groep die 900 technologische bedrijven verzamelt. “Techbedrijven en datacenteroperatoren willen zekerheid van de overheid dat de wettelijke regels over data flows tussen het VK en de EU prioriteit krijgen tijdens de besprekingen over een uitstap,” zegt Charlotte Holloway, van TechUK, aan Bloomberg.
In het slechtste geval, zo zeggen afgevaardigden van de techbedrijven, zullen er lange gesprekken moeten worden gevoerd tussen de EU en het VK over databeveiliging, en kan elk van die beslissingen ook nog eens voor de rechter komen op aansturen van privacy-activisten. Een privacy-campagne slaagde er vorig jaar bijvoorbeeld in om voor het Europese Gerechtshof de Safe Harbor overeenkomst ongeldig te laten verklaren. Die overeenkomst regelt de data transfers tussen de EU en de Verenigde Staten. Verwacht wordt ook dat de nieuwe versie van die overeenkomst, Privacy Shield, aangevochten wordt, net als het plan van het Verenigd Koninkrijk om gegevens van zijn burgers bij te houden in het kader van de nationale veiligheid. (Bloomberg/EB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier