Brusselse big dataspecialist Real Impact Analytics haalt 12 miljoen euro op

© Real Impact Analytics
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Real Impact Analytics haalt 12 miljoen euro op in een eerste kapitaalronde. De Brusselse scale-up is een specialist in de analyse van telecomdata, en werkt vandaag al samen met enkele van de grootste telco’s in de wereld. Onder meer Fortino Capital, de investeringsmaatschappij van Duco Sickinghe, stapt in het kapitaal van het bedrijf.

In enkele jaren tijd is het Brusselse Real Impact Analytics er in geslaagd om naam te maken in de wereld van de analytics-software voor telecombedrijven.

De scale-up ontwikkelt toepassingen die op zoek gaan naar waardevolle verbanden in de gigantische hoeveelheden data van telecombedrijven. Digicel bijvoorbeeld (Latijns Amerika), gebruikt de technologie voor zijn gepersonaliseerde marketingcampagnes, en Airtel (India) zet de geo-analytics van RIA in om zijn marktaandeel te vergroten.

Real Impact Analytics werkt ook samen met ontwikkelingsorganisaties en internationale instellingen zoals de Wereldbank, de Gates Foundation en USAID, die de toepassingen van het softwarebedrijfje onder andere gebruiken om humanitaire crisissen zoals de zika-epidemie te bestrijden.

Mede daarom riep het MIT medeoprichter en ceo Sébastien Deletaille vorig jaar nog uit tot één van de belangrijkste ‘innovators under 35’. Dichter bij huis mocht Real Impact Analytics een tijdje geleden ook de RISE-prijs voor innovatieve starters in het Brussels gewenst ontvangen van Innoviris.

Intussen werken er 120 mensen voor het softwarebedrijf dat in 2009 werd opgericht door Deletaille (die ervaring opdeed bij McKinsey) en zijn partner in crime Loïc Jacobs van Merlen (voordien management consultant bij Roland Berger).

Het hoofdkwartier is gevestigd in Brussel, maar er zijn ook kantoren in Zuid-Afrika, Maleisië, Luxemburg en zelfs Brazilië.

Kapitaalronde

Tot dit jaar groeide RIA organisch. Het bedrijf zag zijn omzet jaar na jaar verdubbelen en werkt reeds samen met vijf van de tien grootste telecomoperatoren in de wereld. Om (nog) sneller te kunnen schakelen rondt het bedrijf nu een eerste kapitaalronde van 12 miljoen euro af.

De ronde werd geleid door Fortino Capital, het fonds van voormalig Telenet-topman Ducko Sickinghe, het Nederlands-Duitse Endeit Capital, en door de GIMV, via haar GIMV Arkiv Tech Fund II.

Het geld moet de scale-up in staat stellen om het gemakkelijker te kunnen opnemen tegen belangrijke concurrenten als IBM en SAS, en om nog meer voet aan de grond te krijgen in de Aziatische groeilanden.

Fortino Capital, dat geleid wordt door Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, heeft natuurlijk al een uitgebreid netwerk uitgebouwd in de telecomsector.

“Het is duidelijk dat bedrijven die big data goed gebruiken meer winst maken”, aldus Sickinghe. “De technologie van RIA heeft dan ook een enorme impact. Het is een nieuwe doorbraak in het verbeteren van klantenwerving, en garandeert een superieur rendement op netwerkactiva. Moest ik een telecombaas zijn, zou ik RIA sowieso graag als partner hebben.”

Overleven

De missie van Real Impact Analytics bestaat er in om big data te integreren in de manier waarop mensen van dag tot dag werken. “Het kan niet dat analytics alleen ten goede komt aan de bevoorrechte experts”, besluit medeoprichter en ceo Sébastien Deletaille.

“We hebben iets bereikt waar geen enkel ander bedrijf reeds in geslaagd is, namelijk de ontwikkeling en de werkelijke integratie van big data-applicaties in de dagelijkse realiteit van de grote telecomoperatoren.”

“De markt voor big data-applicaties is één van de snelst groeiende sectoren”, voegt cco Loic Jacobs van Merlen nog toe. “Om te overleven moeten telecomoperatoren veel meer gaan handelen op basis van de inzichten uit hun data. De sector begint zich te realiseren dat waarde hoofdzakelijk zal worden gebracht door sectorspecifieke, end-to-end toepassingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content