Brusselse rechter legt mobiele taxidienst Uber aan de ketting

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn ritten in Brussel stoppen, anders dreigt een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. Dat heeft de Brusselse rechtbank van koophandel beslist.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn ritten in Brussel stoppen, anders dreigt een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. Dat heeft de Brusselse rechtbank van koophandel beslist. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber is vorige maand in Brussel begonnen met de dienst UberPop, die particuliere chauffeurs via een app in contact brengt met mensen die op zoek zijn naar een lift.
Volgens Uber gaat het om een moderne versie van autodelen, maar de Brusselse taxichauffeurs en met hen Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) menen dat de dienst in strijd is met de taxiregelgeving. De klassieke taxibedrijven trokken naar de rechter en Grouwels liet drie auto’s die voor Uber rijden in beslag nemen.

Taxibedrijf Taxis Verts nam als eerste gerechtelijke stappen wegens oneerlijke concurrentie en kreeg nu gelijk van de Brusselse rechtbank van koophandel. De handelsrechter legde Uber vorige week een activiteitenverbod op, omdat het bedrijf ingaat tegen de eerlijke marktpraktijken, omdat zijn chauffeurs geen vergunning van het Brussels Gewest hebben.

Per vastgestelde overtreding moet de taxidienst een dwangsom van 10.000 euro betalen. Uber, dat niet aanwezig was in de rechtbank, moet het vonnis ook publiceren in drie Franstalige kranten. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content