BSA verhoogt strijd tegen illegale bedrijfssoftware

In 2012 gebeurden er 68 procent meer juridische acties tegen illegale software in bedrijven. BSA plant een extra campagne om softwaremisbruik door bedrijven in te perken.

De cijfers zijn afkomstig van BSA | The Software Alliance. De organisatie controleert wereldwijd bedrijven om te zien of ze wel over de correcte licenties beschikken voor de software die ze effectief gebruiken. Volgens de organisatie nam het aantal juridische acties toe met 68 procent. De kost voor de bedrijven zelf steeg met 35 procent ten opzichte van 2011.

Hoeveel acties er in België of de Benelux plaatsvinden deelt BSA niet mee. De organisatie wil enkel kwijt dat het om “enkele invallen per week” gaat. Wel zegt het dat er in heel EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) iets meer dan tweeduizend acties hebben plaatsgevonden in 2012.

BSA |The Software Alliance strijdt namens grote softwarebedrijven tegen illegaal softwaregebruik op de werkvloer. Onder meer Adobe, Autodesk, Apple, Microsoft, Oracle en SAP zijn lid van de organisatie.

Maar BSA heeft ook al vaak kritiek gekregen op zijn werkwijze. Zo wordt er onaangekondigd binnengevallen, doorgaans op basis van tips, en moeten bedrijven ter plaatse hun licenties kunnen voorleggen. Als dat niet kan dan stelt de organisatie een minnelijke schikking voor als alternatief voor een rechtszaak. Wanneer bedrijven daar niet mee akkoord gaan kon BSA toestellen in beslag nemen. Al stelt een arrest uit 2011 dat dat niet meer mag.

Naar eigen zeggen is BSA redelijk in zijn praktijken en kijkt het vooral naar het reële gebruik. Zo zal je een pc van een werknemer eerder worden beboet dan een oude pc in de kelder van het bedrijf. Toch blijft het voor ondernemers een klein drama wanneer hun bedrijf plots enkele een halve dag onwerkbaar wordt door een inval.

Volgens de organisatie wordt in België één op vier pakketten van bedrijfssoftware illegaal geïnstalleerd. Om dat te counteren plant BSA een bewustmakingsprogramma en een campagne voor bedrijven om software efficiënter te beheren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content