BTW-verlaging voor glasvezeloperatoren
Minister Vincent Van Quickenborne wil een btw-verlaging invoeren voor de telecomoperatoren en dienstenleveranciers die glasvezel aanleggen tot de eindgebruikers, de zogenaamde ‘last mile’.
Minister Vincent Van Quickenborne wil een btw-verlaging invoeren voor de telecomoperatoren en dienstenleveranciers die glasvezel aanleggen tot de eindgebruikers, de zogenaamde ‘last mile’.
De BTW-verlaging past in het actieplan ‘SuperFastBelgium’ van Vincent Van Quickenborne. Hij wil dat er in ons land meer diensten aangeboden worden op basis van glasvezel. In Europa wordt bijna zeven op de tien fiberprojecten aangestuurd door de overheid en energieleveranciers. De regelgever, het BIPT, wil een document opstellen voor de Belgische gemeenten met duidelijke regels over wat kan en niet kan. Het heeft zopas een marktbevraging gelanceerd die tegen 30 juni de basis moet zijn voor een adviesnota voor de minister om ‘fiber to the home’ te stimuleren. De kostprijs blijft hoog met, afhankelijk van de stedelijke of landelijke omgeving, een prijskaartje van 750 tot 1.500 euro per aansluiting.
In zjin actieplan wil Van Quickenborne de huidige telecomoperatoren dwingen om toegang te bieden tot hun bestaande fiberbuizen. Ze zullen ook hun dark fiber moeten delen. Daarvoor wordt een inventaris gemaakt van het glasvezelaanbod in België. Met bijna 14.000 km glasvezel is Belgacom ongetwijfeld de meest dominante speler.
Van Quickenborne wil tevens dat de gemeenten en steden gedurende 15 jaar geen belasting meer heffen op de glasvezelinfrastructuur. En de regels voor de bouwaanvragen moeten eenvoudiger. Nieuwe woningen moeten verplicht een wachtbuis krijgen voor glasvezel. Voor bestaande gebouwen zou de glasvezeloperator zijn kabels niet langer in de grond moeten aanbrengen maar langs de huizen zelf kunnen plaatsen, net zoals kabeloperatoren. Belgacom was totnogtoe verplicht om zijn kabels in de grond te duwen. Eén en ander moet federaal nog besproken worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier