Cleondris: een Zwitsers zakmes voor NetApp

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Cleondris, een Zwitsers softwarebedrijf dat NetApp-omgevingen beveiligt, introduceert met One een oplossing die back-up, beveiliging en compliance combineert in één platform.

Het dagelijkse IT-nieuws bevestigt het alleen maar: cyberaanvallen komen niet alleen frequenter voor, maar worden ook steeds ingenieuzer uitgevoerd. ‘We worden geconfronteerd met steeds geavanceerdere multi-vectoraanvallen die in staat zijn om operaties binnen enkele minuten te verlammen. Aanvallen op de toeleveringsketen nemen in frequentie en ernst toe, waardoor hele bedrijfsnetwerken in gevaar komen’, waarschuwt Dr. Christian Plattner, CEO van Cleondris tijdens de afgelopen IT Press Tour waarop Data News aanwezig was.

Groot zijn in een niche

Cleondris is niet het zoveelste generieke cybersecurityproduct als antwoord op die aanvallen. ‘Wij geloven in specialisatie’, zegt Plattner. ‘Door ons uitsluitend op NetApp te richten, kunnen we de beste oplossing bieden voor die specifieke platformen’, klinkt het. Cleondris is van bij de opstart in 2006 gespecialiseerd in gegevensbescherming voor NetApp-omgevingen.

Met Cleondris One – pas voorgesteld op de NetApp Insight conferentie in Las Vegas – gaat het bedrijf verder dan alleen maar het bieden van een schild tegen ransomware. One is – welja – een soort Zwitsers zakmes dat beveiliging combineert met back-up en compliance in één platform. Dat moet bijvoorbeeld proactieve detectie van bedreigingen met behulp van geavanceerde AI-algoritmen bieden, maar even goed ook downtime minimaliseren en snelle data recovery na een aanval bevorderen. En daarbovenop dus nog geautomatiseerde compliance-functies om te voldoen aan regelgeving zoals GDPR.

Chirurgische precisie in gegevensherstel

Dat Zwitsers zakmes kan ook met chirurgische precisie bestanden gaan herstellen. Granular Cyber Restore heet die functie. ‘Geen gewoon herstelprogramma, het is een écht keerpunt in de aanpak van de nasleep van een aanval’, benadrukt Plattner. Granular Cyber Restore combineert forensische analyse met gegevensherstel, waardoor u snel en nauwkeurig kunt identificeren welke bestanden zijn aangetast en alleen die specifieke bestanden kunt herstellen. ‘Dat is anders dan bij de meeste andere recoverysoftware waar je één kans hebt om terug te keren naar een bepaald moment in de tijd, naar een datakopie waarvan je zeker bent dat ze niét aangetast zijn door de malware. Maar met het gevolg dat je ook alle goeie data verliest die na die aantasting nog opgeslagen werd. One lost dat probleem dus helemaal op’, legt Plattner uit.

“Wij geloven zeer sterk in specialisatie”
Dr. Christian Plattner

Dr. Christian Plattner

CEO Cleondris

Via blockchain

Cleondris One doet dat via blockchain-technologie. Die creëert ‘audit trails’ die niet kunnen worden gemanipuleerd. ‘Elke bestandstoegang en wijziging wordt veilig vastgelegd in de blockchain’, legt Plattner uit. ‘Dit biedt een onweerlegbaar bewijs voor audits en onderzoeken, waardoor de integriteit van je data wordt gewaarborgd.’

Hij gaat ook prat op het gebruiksgemak van de oplossing. ‘We haken naadloos in op elke bestaande NetApp Ontap-oplossing én maken ons sterk dat ze ook in minder dan een uur kan worden geïmplementeerd. Het is alsof je een schakelaar omdraait om ineens een beschermingslaag toe te voegen zonder dat je je workflow hoeft aan te passen.’
Hoewel Cleondris een Zwitsers bedrijf is, opereert het wereldwijd via een steeds breder netwerk van resellers en implementatiepartners. ‘We zijn er trots op dat enkele van de grootste bedrijven ter wereld hun kostbare gegevens toevertrouwen aan onze software’, zegt Plattner zonder die bij naam te willen noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content