AWS pompt bijna tien miljard euro in Britse datacenters

Bezoekers passeren de camera op AWS re:Invent 2023. © Amazon
Pieterjan Van Leemputten

Amazon Web Services gaat 8 miljard pond, ongeveer 9,49 miljard euro, investeren in datacenters in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf belooft duizenden banen en miljarden economische meerwaarde.

Het bedrag zal dienen voor het bouwen, beheren en onderhouden van datacenters. Heel de investering zal volgens Amazon 14.000 jobs ondersteunen en 14 miljard pond bijdragen aan het bruto nationaal product van het land.

Dergelijke cijfers moeten wel met een korrel zout genomen worden. Zo gaat het voor een groot deel om tijdelijke jobs in de bouw. Het aantal permanente jobs voor het beheer van datacenters ligt zeer waarschijnlijk een stuk lager dan 14.000.

Voor Amazon past het project in een grote investeringsgolf in Europa. Eerder kondigde het al voor 15,7 miljard euro uitbreidingen aan in Spanje en voor 7,8 miljard euro in Duitsland. Begin dit jaar klonk het nog dat het bedrijf dit jaar 139 miljard euro wereldwijd wil investeren in datacenters over de komende vijftien jaar.

De nu aangekondigde datacenters zouden vooral de vraag in Londen ondersteunen, al zullen ze waarschijnlijk niet in de stad zelf komen. De Londense datacentermarkt is groot, maar de regio zelf is ook duur. Tegelijk is het in drukbezette regio’s moeilijk om locaties te vinden met voldoende stroom en water.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content