Cruciale datacenters over de hele wereld lopen steeds meer risico door de opwarming van het klimaat. Dat brengt niet alleen onze favoriete streamingdiensten in gevaar, maar ook cruciale systemen van banken, hulpdiensten en de economie.
Die kritieke diensten worden in ijltempo digitaal, en we zouden bijna vergeten dat alle data uiteindelijk nog altijd op fysieke sites worden bewaard en verwerkt. De datacentra die daarvoor nodig zijn groeien snel, maar zijn behoorlijk kwetsbaar voor de klimaatverandering, blijkt uit onderzoek van bijna negenduizend sites over de hele wereld.
Het onderzoek, door risico-analysebedrijf XDI, rangschikt toonaangevende datacenterhubs op basis van hun blootstelling aan klimaatgevaren als overstromingen, tropische cyclonen en bosbranden onder verschillende klimaatscenario’s. ‘Datacenters zijn de stille motor van de wereldeconomie. Maar naarmate extreme weersomstandigheden frequenter en heviger worden, worden de fysieke structuren die onze digitale wereld ondersteunen alsmaar kwetsbaarder’, zegt Karl Mallon van XDI.
Hoog risico op schade
Clusters van datacenters van New Jersey tot Hamburg, en van Moskou tot Bangkok: ze behoren allemaal tot de top-20 van klimaatrisico’s. Naar verwachting loopt 20 tot 64 procent van de datacenters in die hubs tegen 2050 een hoog risico op schade door klimaatverandering.
Naast die fysieke risico’s zijn er ook financiële gevolgen voor de datacenters, om zich tegen de gevolgen van de klimaatschade te wapenen en te verzekeren. Volgens het rapport kunnen de verzekeringskosten tegen 2050 zelfs verdrievoudigen.
Ontsporing beperken
Het goede nieuws is dat gerichte investeringen jaarlijks miljarden dollars aan schade kunnen voorkomen. En zoals vrijwel in elk rapport rond de klimaatverandering breken de auteurs een lans voor snelle en ingrijpende uitstootbeperkingen om vooral de verdere ontsporing van de klimaatverandering te beperken.
De onderzoekers benadrukken verder dat zelfs het meest veerkrachtige datacenter maar zo veilig is als de infrastructuur waarvan het afhankelijk is: wegen, watervoorziening en communicatieverbindingen. ‘Want die infrastructuur is zelf ook kwetsbaar voor klimaatgevaren. Zonder ambitieuze en duurzame investeringen in uitstootbeperkingen zal geen enkele structurele versteviging deze kritieke activa volledig beschermen’, waarschuwen ze.