Dublin weigert goedkeuring voor nieuw Google datacenter

Het eerste datacenter van Google in België staat sinds 2010 in Saint-Ghislain. © Google
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De techgigant mag voorlopig geen derde datacenter zetten op de site. De lokale gemeenteraad oordeelt dat zo’n gebouw de elektriciteitsvoorziening te sterk zou belasten.

Google kan voorlopig geen derde datacenter in Dublin neerpoten. De gemeenteraad van Zuid-Dublin heeft de bouwaanvraag daarvoor afgekeurd. De techgigant heeft al twee datacenters in het industrieterrein van Grange Castle, nabij Dublin. Daar moest nog een derde datacenter bijkomen van 72.400 vierkante meter.

De gemeenteraad van Dublin ziet dat echter niet zitten. In een verklaring zegt de South Dublin County Council nu dat Google in haar aanvraag niet genoeg details gaf over het effect van het nieuwe datacenter op de elektriciteitsvoorzieningen. Het datacenter zou ook niet genoeg voorzien in eigen hernieuwbare energie. Google heeft een maand om bezwaar in te dienen tegen de beslissing.

Energiehonger

Veel techgiganten, waaronder ook Google, hebben hun hoofdzetel in Ierland, en plaatsen er ook meerdere van hun datacenters. Het elektriciteitsnet van Ierland staat al enige tijd onder sterke druk. Nationale operator EirGrid zou enkele jaren geleden al een moratorium hebben aangevraagd voor nieuwe energieslurpende datacenters.

Volgens een rapport van de Ierse Central Statistics Office maken datacenters nu 21% van Ierlands elektriciteitverbruik, een stevige stijging tegenover 5% in 2015. Milieu-activisten en politici bieden daarom steeds meer weerstand tegen nieuwe datacenters. Tegelijk hebben techbedrijven een steeds grotere honger naar nieuwe verwerkingscentra. In haar milieurapport gaf Google dit jaar aan dat haar eigen uitstoot van broeikasgassen met 48% gestegen is omdat generatieve AI zoveel energie nodig heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content