Hoe krijgt Seagate 30TB op een HDD?
Seagate zegt met zijn nieuwe Exos X Mozaic 3+ de opslagcapaciteit van een HDD te hebben verdubbeld. Het is de eerste HDD met plaats voor 30TB aan data. Daarachter zit een nieuwe technologie gebouwd op lasers en platina.
Eind januari lanceerde Seagate de eerste hard disk drive (HDD) met 30TB aan opslagruimte. Het gaat om de grootste HDD op de markt en de eerste die een nieuw proces gebruikt dat de volgende jaren moet leiden tot nog meer data-opslag per vierkante centimeter.
Het systeem krijgt de naam Mozaic 3+ mee en het is een zogeheten ‘heat-assisted media recording’ (HAMR) platform. Het gaat om een volledig nieuw systeem dat hitte gebruikt om meer data op een kleinere oppervlakte weg te kunnen schrijven. Zo komt de HDD aan 30TB en meer, zonder naar een grotere vormfactor te gaan.
HAMR
‘Het is een nieuwe stap in de evolutie van hard disk drives,’ zegt Jörg Andreas, Systems Solution engineer bij Seagate Technology aan Data News. ‘Zie het als een opvolger van CMR (conventional magnetic recording), PMR (perpendicular magnetic recording) en meer. Het is gelijkaardig aan wat we voordien hadden, maar de oppervlakte is fijner en harder dan in eerdere systemen, en we hebben een hittebron nodig om die oppervlakte op te warmen zodat ze gemagnetiseerd kan worden’, legt hij uit.
In de praktijk bestaat het systeem uit tien glazen platen die voorzien zijn van een coating in een platinalegering. Dat moet zorgen voor een fijnere mediakorrel op nanoschaal. ‘We hebben nu een veel hogere densiteit per plaat dan voordien,’ zegt Andreas. ‘Dat wordt gecombineerd met een volledig nieuwe coating, nieuwe controller enzovoort. We gebruiken een kleine laser op het schrijfhoofd, die zich richt op een punt van 20 nanometer in diameter. Dat punt wordt een nanoseconde lang opgewarmd tot 400° Celcius. Het laat ons toe om 3 terabyte per plaat op te slaan. We werken nu aan nieuwe iteraties van de technologie die 4 tot 5 terabyte aankunnen. Dat zijn capaciteiten die we tot nu toe nog niet aankonden.’
Energie
Die densiteit is vooral belangrijk omdat datacenters een gestandaardiseerde vormfactor hebben. ‘Een HDD is 3,5 inch. We zitten vast aan die fysieke grootte,’ zegt Andreas. En zoals bij andere chips is het dan vooral de kunst om meer data op die oppervlakte te proppen. ‘We zitten nu in de schaal van nanometers,’ zegt Andreas. ‘Het heeft tien jaar geduurd om technologie te ontwikkelen die deze nanofysica aankan. Alles wordt steeds krapper.’
Nog volgens Andreas verbruiken de nieuwe systemen minder energie dan standaard CMR-schrijven. ‘Klanten hebben allemaal hetzelfde probleem: ze hebben een beperkt aantal elektriciteitslijnen, dus ze moeten het doen met de energie die ze krijgen. De beste manier om dan in capaciteit te groeien, is om de schijven te vervangen.’ Hij berekent dat het datacenters ongeveer vijftig procent meer capaciteit moet geven met dezelfde koelstofvoetafdruk.
Hyperscalers
En de eerste daarvan is dus uit, de Exos X Mozaic 3+. Over enkele jaren zou er dan een Mozaic 4+ moeten komen met schijven vanaf 40TB, en nog wat later kijk je naar 50TB en meer. Een stevige stap vooruit voor opslagtechnologie, en eentje die ook van pas komt in een wereld met een steeds grotere datahonger. ‘We brengen al jaren elk jaar een drive uit met meer capaciteit’, zegt Vincent Oostlander, director EMEA Sales bij Seagate. ‘Nu zijn we echter door een barrière gebroken. Waar we vroeger elk jaar een terabyte toevoegden, kunnen we nu van dertig naar veertig, vijftig enzovoort. Het is een nieuwe start.’
Voor wie het zich afvraagt: de schijven zijn momenteel vooral voor hyperscalers. ‘Daar zit de grootste vraag naar dit soort technologie,’ zegt Oostlander. ‘Maar van daar gaan we ook wel andere datacenters wereldwijd aanspreken, en enterprisebedrijven die nood hebben voor hun eigen on-premises opslag.’ En over een paar jaar komen ze dan misschien ook richting consumentenmarkt, voor bijvoorbeeld een thuis-NAS. Maar het kan dus nog wel even duren voor je 30 terabyte aan films en muziek op je thuisnetwerk kan opslaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier