IBM opent eerste Europese datacenter met kwantumcomputers

Opening van het eerste IBM Quantum Data Center in Europa, in aanwezigheid van Duits bondskanselier Olaf Scholz.
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

IBM heeft dinsdag zijn eerste Europese ‘quantum data center’ geopend, meer bepaald in Ehningen, nabij Stuttgart in Duitsland.

Het datacenter huisvest twee nieuwe IBM Quantum Eagle-systemen en zal binnenkort worden uitgebreid met een geavanceerd IBM Quantum Heron-systeem. De opening is een belangrijke stap in de wereldwijde uitbreiding van IBM’s kwantumcomputing-infrastructuur. Het is het eerste kwantumdatacenter van IBM buiten de Verenigde Staten.

De IBM Quantum Heron-chip, die eind vorig jaar werd geïntroduceerd, is IBM’s krachtigste kwantumchip tot nu toe. Volgens IBM biedt Heron een tot 16 keer betere prestatie en een 25 keer hogere snelheid in vergelijking met eerdere IBM-kwantumcomputers. Via het IBM Quantum Platform is het datacenter vanop afstand bereikbaar. Zo kunnen gebruikers toegang krijgen tot geavanceerde mogelijkheden van kwantumcomputers en softwaretools om algoritmen te ontwikkelen en de opportuniteiten rond kwantumcomputing te verkennen.

‘Vertrouwen van IBM in Duitsland’

Het datacenter werd tijdens een openingsceremonie officieel ingehuldigd door onder andere de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Dr. Nicole Hoffmeister-Kraut, minister van Economische Zaken, Arbeid en Toerisme van de deelstaat Baden-Württemberg. ‘De opening van het IBM Quantum Data Center in Ehningen is goed nieuws voor Duitsland’, aldus bondskanselier Olaf Scholz. ‘Het zal dienen als locatie voor innovatie en bedrijfsgroei en toont het vertrouwen van investeerders in de Duitse markt.’ Even later stelde hij zelfs ‘dat het doel duidelijk is: een wereldleider worden in kwantumtechnologie.’

Verschillende Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder Bosch, E.ON en de Universiteit van Baskenland, zijn al betrokken bij projecten die gebruikmaken van IBM’s kwantumcomputing-infrastructuur. ‘Bosch wil met behulp van kwantumcomputing bijvoorbeeld innovatie stimuleren op het gebied van materiaalsimulatie’, aldus Dr. Thomas Kropf, President van Corporate Sector Research and Advance Engineering bij Robert Bosch GmbH. ‘De samenwerking met IBM Quantum laat ons team toe om schaalbare algoritmen voor productontwikkeling in te zetten’

Nieuwe ontwikkeling

Het IBM Quantum Data Center in Ehningen is een belangrijke stap in de richting van de bredere toepassing van kwantumcomputing in Europa en de rest van de wereld. Het datacenter zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe kwantumalgoritmen en -toepassingen die kunnen helpen bij het oplossen van complexe problemen in verschillende sectoren. Tegelijkertijd was tijdens de persconferentie van IBM zelf ook te horen dat voor heel wat huidige taken de traditionele ‘compute’ nog steeds ruim voldoende is.

De opening van het datacenter past in een bredere Europese trend van toenemende investeringen in kwantumtechnologie. De Europese Commissie heeft kwantumtechnologie overigens ook aangestipt als een strategisch belangrijk domein en ondersteunt onderzoek en ontwikkeling. Verschillende Europese landen hebben ook eigen nationale programma’s gelanceerd om de ontwikkeling en toepassing van kwantumtechnologie te stimuleren. Wereldwijd zijn onder meer ook de Verenigde Staten en China fors aan het investeren in kwantumtechnologie.

Hoe ver staat quantum computing? ‘Traditionele compute loopt tegen zijn limieten aan’

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content