Licentievoorwaarden Microsoft maken concurrerende cloud duurder

. © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Cloudklanten klagen dat wanneer ze software van Microsoft in een cloud draaien die niet van Microsoft is, ze in verhouding veel meer betalen. Ook al is het bij een concurrent goedkoper.

De zaak komt verder uit een klacht van CISPE, Cloud Infrastructure Providers in Europe, een Europese cloud belangengroep. Die klaagde al eind 2022 bij het directoraat-generaal voor  Europese concurrentiebedinging over de praktijken. Sindsdien onderhandelen CISPE en Microsoft met matig resultaat. Volgens The Register gaan die onderhandelingen nu een finale fase in waarbij de belangengroep dreigt om anders naar de rechter te stappen.

Wie vandaag Microsoft-software voor in de cloud koopt, kan die in Azure draaien, of in een concurrerende cloud. Maar door details in de voorwaarden, is zelfs een goedkopere cloudomgeving in praktijk duurder dan wanneer Microsoft-software in Azure zou draaien. Dat geeft Microsoft een concurrentievoordeel ten opzichte van andere cloudaanbieders.

Meer cloud nodig voor zelfde aantal gebruikers

Het gaat daarbij onder meer om multi-session mogelijkheden. Als een klant een virtual desktop implementatie zou willen voor 32 gebruikers, dan zijn daar in Azure 3 virtuele machines (VM’s) voor nodig. Maar door licentiebeperkingen op multi-session gebruik buiten Azure, zou dat in een concurrerende cloud 32 virtuele machines vereisten.

Dat maakt dat een cloud waar VM’s een lagere kost per uur hebben, nog steeds duurder zijn dan dezelfde omgeving op Azure. CISPE wijst erop dat dat oneerlijke concurrentie is en eist aanpassingen van Microsoft. Ook SQL Server Enterprise licenties zouden meer dan tien procent duurder zijn op een niet-Azure omgeving.

De bedoeling is nu dat CISPE en Microsoft verder onderhandelen over de ongelijkheid. Komt het niet tot een akkoord, wat de facto een licentiewijziging van Microsoft betekent, dan trekt de belangenorganisatie mogelijk naar de rechtbank. Maar CISPE is niet de enige. Volgens The Register zijn intussen ook de antitrustteams van de EU en de Amerikaanse FTC intussen een onderzoek aan het voeren naar de cloudlicentiepraktijken van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content