Microsoft Azure tijdelijk plat door cyberaanval

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Zo’n twee weken na een grote panne op Windows-systemen, gingen meerdere Microsoft-diensten op dinsdagavond opnieuw neer. Deze keer zou de oorzaak bij een cyberaanval liggen. De storing is ondertussen opgelost.

Dinsdagmiddag kampte Microsoft opnieuw met een wereldwijde storing, ditmaal bij sommige Office-toepassingen en clouddiensten. Veel gebruikers konden daarbij geen toegang krijgen tot de apps of hadden last van slechtere verbindingen of prestaties. Deze panne lijkt wel een pak impact te hebben gehad dan de CrowdStrike-storing van enkele weken terug, waarbij zo’n acht miljoen Windows-computers geraakt werden.

Aan de basis van de nieuwe problemen ligt een storing van meerdere uren bij Azure, Microsofts cloudplatform. Volgens een mededeling van het bedrijf waren er vertragingen bij het Azure Content Delivery Network (DCN) en de daaraan gelinkte Azure Front Door dienst. Dat zou vooral tot problemen leiden met inloggen bij Microsofts diensten. Onder meer spelers van het populaire Minecraft konden problemen ondervinden, net als gebruikers van Microsoft 365 kantoorsoftware en gamestreamingdienst Xbox Live.

Microsoft heeft de storing ondertussen verholpen, onder meer door veranderingen aan netwerkconfiguratie en alternatieve routes voor data, zo zegt het bedrijf nog.

Mogelijke DDoS

In een blogbericht op de statuspagina geeft Microsoft verder aan dat de oorzaak mogelijk bij een cyberaanval ligt. Een ‘onverwachte sprong in gebruik’ heeft de werking van Azure Front Door en Azure Content Delivery Network vertraagd, lezen we daar. Microsoft geeft ook aan dat een DDoS-aanval de verdedigingsmechanismen van Azure heeft opgestart, maar dat een slechte implementatie daarvan de problemen mogelijk heeft verergerd.

Het is al bij al geen goeie maand voor Microsoft, of voor admins van bedrijven die veel Microsoft-systemen draaien. Eerder deze maand crashten wereldwijd ongeveer 8 miljoen Windows-computers nadat het cybersecuritybedrijf CrowdStrike een defecte software-update had uitgebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content