Microsoft maakt nieuwe cloudafspraken om EU-onderzoek te vermijden

© Beeld gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.

Microsoft probeert de dreiging van een langdurig mededingingsonderzoek van de Europese Commissie te vermijden door nieuwe afspraken te maken met cloudpartijen. Eerder was er geklaagd dat Microsoft het voor klanten te moeilijk maakte om van cloudprovider te veranderen.

Het Amerikaanse softwarebedrijf was in conflict met de vereniging van Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE). Die stoorde zich bijvoorbeeld aan het feit dat Microsoft zijn software voor bedrijven koppelt aan de eigen Azure-clouddiensten. Andere aanbieders zouden daardoor minder kansen hebben.

Klacht ingetrokken

Een nieuwe overeenkomst tussen Microsoft en CISPE maakt een einde aan het geschil. Microsoft deed een reeks concessies om de zorgen van de cloudaanbieders weg te nemen. Zo mogen bij CISPE aangesloten partijen gebruik gaan maken van bepaalde diensten van Microsoft. Daarbij is afgesproken dat de klacht, die al bij de Europese Commissie was ingediend, wordt ingetrokken.

Toch is niet iedereen blij met de deal. De nieuwe afspraak geldt bijvoorbeeld niet voor het grootste lid van CISPE, Amazon Web Services (AWS), oftewel de cloudtak van Amazon. Ook het cloudplatform van Google en de clouddienst van Alibaba zijn buitengesloten. ‘We onderzoeken onze opties om te blijven strijden tegen de concurrentiebeperkende licenties van Microsoft’, klinkt het bij Google.

Je kan nu ook gratis van Azure overstappen naar concurrenten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content