Oxide wil datacenter heruitvinden met eigen ‘cloud computer’

© KVdS/DN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat als je de voordelen van hyperscale cloud kon meenemen naar je eigen datacenter en alles toch lokaal draaien? Dat is precies waar het Californische Oxide op inzet.

Data News volgt deze week mee de IT Press Tour in Silicon Valley. Na een eerste kennismaking met de ambitieuze start-up Tobiko Data, zoeken we het letterlijk hogerop en rijden we van Santa Clara richting Emeryville op zoek naar het kantoor van Oxide. Enkele honderden meters voorbij de impressionante entree van de Pixar-animatiestudio in Emeryville zien we in dezelfde Park Avenue enkele fraaie pakhuizen waarvan eentje subtiel voorzien van het groene Oxide-logo. Datzelfde logo zien we ook op de t-shirts van mede-oprichters Steve Tuck (CEO), Bryan Cantrill (CTO) en software-ingenieur Adam Leventhal die ons verwelkomen. Het kantoor lijkt in niks op een gemiddelde corporate IT omgeving maar oogt als één grote garage met wat schrijnwerk, metalen rekken en vooral veel kabels, wat monitors en speakers, halfopen racks, dozen en geknutsel allerlei waarvan een poetsvrouw zich ongetwijfeld afvraagt of dat in de prullenbak mag.

De garage start-up mentaliteit is groot bij Oxide. © KVdS/DN

Oudgedienden van Sun, Joyent en Dell

In hun pakhuis vol stuff bedachten en bouwden ze de Oxide Cloud Computer: een zeer opmerkelijk device. Wat Oxide eigenlijk doet is het eigenlijke rack in een datacenter – en dus niet de server – ‘opwaarderen’ tot dé compute engine van het datacenter. Dat betekent wel dat zowat alles aan de Oxide Cloud Computer – van hardware tot de volledige software stack – vanaf de grond opgebouwd moet worden. Het begint al wat te dagen waarom je daar zo’n pakhuis vol stuff voor nodig hebt: de Silicon Valley garagementaliteit is sterk aanwezig bij Oxide.

De mannen achter Oxide weten ook duidelijk waarover ze het hebben. CTO Bryan Cantrill werkte meer dan twee decennia aan systeemsoftware bij Sun Microsystems en werd ook CTO bij Joyent. Bij datzelfde Joyent was Oxide-CEO Steve Tuck meer dan 10 jaar aan de slag waarvan een tijdlang als COO. En daarvoor meer dan acht jaar bij computerbouwer Dell. Om maar te zeggen: we denken dat ze wel een computer kunnen heruitdenken.

CTO Bryan Cantrill wijst ons op de achterkant van een Oxide-rack: geen kabelspaghetti. © KVdS/DN

Geïnspireerd door hyperscalers

Wat de oprichters van Oxide merkten, is dat heel wat traditionele computerbouwers zoals HP en Dell een breed gamma aanbieden maar dan vooral voor niet-hyperscale klanten. Een beetje vanuit de optiek dat hyperscalers toch hun eigen hardware ontwikkelen – wat voor een stuk ook zo is – maar het maakt wel dat je bij hen géén componenten kan bestellen als je als bedrijf zelf een hyperscale infrastructuur wil uitbouwen. Vanuit die vaststelling kwam het idee om in dat gat van de markt te springen.

Geen kablering

De Oxide Cloud Computer: of hoe een rack meteen ook de computer is. © KVdS/DN

Het resultaat is wat er ogenschijnlijk misschien uit ziet als een rack met daarin de klassieke appliances, maar in de praktijk toch net iets anders is. ‘We hebben onze eigen compute sled en networking switch gebouwd’, zegt Leventhal. Elke ‘compute’ unit schuif je makkelijk in en uit, en dan valt meteen op dat er géén kabelspaghetti nodig is om alles aan elkaar te koppelen. ‘Waar er kabels zijn, zijn er inherent ook verkeerd gekoppelde kabels. Die menselijke fouten elimineer je met Oxide’, vertelt Bryan Cantrill enthousiast. De kabels zijn er op zich uiteraard wel, maar zijn weggewerkt in een backplane. Elke Oxide heeft 32 sleuven waar je evenveel sleds kan in schuiven, zonder dat er achteraf dus de bekabeling moet gedaan worden. In zo’n sled zit alles wat je nodig hebt voor een computer: een CPU van AMD, DRAM-geheugen en opslag (tot 32 TBps per sled).

‘Hardware en software zijn ook volledig geïntegreerd en alles is speciaal gebouwd om hyperscale cloud computing te kunnen leveren… in een on-premise datacenter.’ Met zo’n Oxide computer (klik hier voor alle specificaties, nvdr) kan je als ontwikkelaar dus toepassing bouwen, draaien en bedienen met de gekende hyperscale cloudvoordelen als verbeterde beveiliging en minder latency. En wat meteen ook opvalt: zonder al het lawaai van ventilatoren en hete luchtstromen aan de achterkant zoals je die kent van de meeste datacenters. Een rechtstreeks gevolg van overleg tussen Oxide en de leverancier van de ventilatoren.

Adam Leventhal toont hoe de binnenkant van elke uitschuifbare module of ‘sled’ er uit ziet. © KVdS/DN

Private cloud, maar noem het zo niet

In essentie vatten we Oxide dus samen als een volledig eigen private cloud dat dan helemaal lokaal draait in je eigen datacenter. Cantrill knikt, ‘maar de term private cloud vermijden we eigenlijk bewust, want die term is ondertussen verbrand omdat alle spelers er hun eigen invulling aan gegeven hebben. Maar effectief: dat is het wel. Je eigen private cloud op je eigen hardware met je eigen software en waarop je volledige controle hebt. En dat met alle voordelen van hyperscalers er bovenop’, zo vat Cantrill het opzet van Oxide zelf nog eens samen.

Oxide is in 2019 opgericht en telt ondertussen zo’n 75 werknemers: een aantal dat de oprichters snel richting 100 willen zien evolueren. ‘De pandemie heeft ons vertraagd’, horen we nog. De investeringen zijn er ondertussen wel. Vorig jaar haalde Oxide nog 44 miljoen euro op in een Series A investeringsronde geleid door Eclipse. Oxide maakte dat nieuws toen bekend samen met de onthulling van hun eerste commercieel verkrijgbare cloud computer. In totaal kan Oxide zo terugvallen op in totaal 78 miljoen dollar aan financiering sinds de oprichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content