StoneFly: Ransomware verplicht nieuwe kijk op storage
Het best bewaarde geheim van de Bay Area? Dat bevindt zich niet in Silicon Valley, maar aan de overkant van de baai. StoneFly ontwikkelt er opslagoplossingen die claimen echt veilig te zijn. ‘Niemand doet het zo grondig als wij.’
Wanneer het in IT-kringen over Silicon Valley gaat, bedoelen we de langgerekte strook langs de baai tussen San Francisco en San Jose. Redwood City, Palo Alto, Mountain View: dat zijn de plaatsen van waaruit start-ups de wereld proberen te veroveren. Castro Valley hoort niet in dat rijtje. Het stadje bevindt zich aan de overkant van de baai, halfweg tussen Oakland en Fremont: geografisch heel dicht bij Silicon Valley, maar mentaal er erg ver van verwijderd.
Wanneer Data News met de IT Press Tour in Castro Valley halt houdt bij een onopvallend gebouw – het type kantoor langs een grote baan waar je een bedrijf van huurauto’s zou verwachten – zijn de verwachtingen niet meteen hooggespannen. Hier geen flashy logo’s, geen campus waar medewerkers met een latte to go rondlopen, geen Tesla’s of Chargers voor de deur.
Gelijke kansen
Maar schijn bedriegt. De man die ons te woord staat, is Mo Tahmasebi. Eind jaren 70 trok hij van Iran naar de VS. Hij werkte mee aan het Stanford University Network, dat later uitgroeide tot Sun Microsystems. Hij stond mee aan de wieg van het iSCSI-protocol. ‘Ik ben nog altijd eigenaar van het domein iscsi.com’, lacht hij. Tahmasebi bouwde verschillende start-ups uit, die hij daarna weer verkocht. Sinds 2000 focust hij zich op zijn bedrijf StoneFly op storage, back-up en recovery.
‘Ransomware veranderde de manier waarop bedrijven naar storage kijken’, zegt Mo Tahmasebi. ‘Er is veel geld te verdienen met cybercrime.’ Tahmasebi omschrijft ransomware als een equal opportunity program. ‘Of je nu klein of groot bent, zodra er ransomware in het spel is, gaat je hele bedrijf onderuit. Vroeger, met ‘gewone’ malware, was er ook schade, maar het schakelde niet je hele business uit.’
Spouw
En dus zoeken bedrijven – groot en klein – naar een manier om hun data beter te beschermen. StoneFly doet dat door het principe van de air gap toe te passen: een spouw tussen delen van het systeem. Eenvoudig uitgelegd komt het erop neer dat de oplossing van StoneFly uit twee compartimenten bestaat: twee logische systemen in één chassis.
Enerzijds is er een production backup, voor de korte termijn, anderzijds een secure backup voor de lange termijn, met immutable data. ‘Maar via de eerste laag kun je niet binnen in de tweede laag. Er zit geen connectie tussen. Dat is de eerste air gap.’ Vervolgens zijn er ook air gaps op het niveau van de controller en van de node.
Lokale besturen
De oplossing van StoneFly is beschikbaar als software, in de cloud en als appliance met een capaciteit tussen 20 TB en 200 PB. ‘Onze klanten zijn organisaties die willen dat hun data echt veilig zijn’, zegt Mo Tahmasebi. Daar zitten onder meer heel wat Amerikaanse gemeentebesturen en lokale politiezones bij. ‘Een nieuwe trend is dat criminelen inbreken in videobewaking- of politiesystemen om er bewijs te vernietigen. Vaak blijkt dat verrassend eenvoudig.’
Maar evengoed heeft StoneFly ook de NASA, Wells Fargo, Lockheed Martin en de University of Chicago als klanten. Het bedrijf heeft naar schatting zowat twee exabyte aan data under management, zoals dat heet. Voor wie dat volume niet direct kan plaatsen: dat is tweeduizend PB of twee miljoen GB. ‘Zowat zestig procent van onze systemen bevat tussen 50 en 200 TB aan data. Twintig procent gaat tot 500 TB, de resterende twintig procent is nog groter.’
Voor de helft van de prijs
Vooral de laatste jaren groeit StoneFly snel, zonder extern kapitaal bovendien. Het bedrijf telt intussen 120 medewerkers en opende kantoren in Groot-Brittannië, Pakistan, Australië en Zuid-Korea. Veel cijfers wil StoneFly echter niet prijsgeven, behalve dat het de voorbije vier jaar makkelijk tien- tot vijftienduizend appliances per jaar verkocht. Het instapmodel kost 5.000 dollar, maar er zijn ook veel duurdere toestellen. Wie snel kan rekenen, ziet dan al snel een omzet waar veel starters aan de overkant van de baai maar van kunnen dromen.
‘We zijn een goed bewaard geheim’, glimlacht Mo Tahmasebi. ‘We doen niet aan marketing. We groeien puur op mond-tot-mondreclame.’ Dat StoneFly zijn oplossingen in de markt zet tegen een derde tot de helft van de prijs van de concurrentie, helpt natuurlijk ook. ‘Niemand maakt storage zo veilig als wij, ook Dell en HPE niet. Bovendien werken we heel gecompartimenteerd. Daardoor zit onze sizing altijd juist. Daar slaagt de concurrentie niet in: wat je er koopt is altijd te groot of te klein.’ Of ook Europa valt voor die aanpak? Daar rekent het bedrijf alvast op. Dochter Lilly Tahmasebi bouwt vanuit Londen het Europese luik van StoneFly uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier