Texas heeft te weinig stroom voor nieuwe datacenters

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Datacenters die het komende jaar willen starten in Texas, moeten idealiter zelf een deel van hun stroom voorzien. De bestaande capaciteit is te klein voor de voorspelde groei.

De Texaanse energieregulator, de Public Utility Commission, waarschuwt dat wie de komende 12 tot 15 maanden in de Amerikaanse staat een datacenter wil opstarten, daarvoor tenminste deels zelf de stroom voor zal moeten voorzien.

Texas heeft in het verleden al met pannes gekampt door stroomtekorten die werden veroorzaakt door te hoge vraag of door stormen. Volgens Bloomberg waarschuwde de voorzitter van de regulator deze week op een conferentie dat er momenteel geen ruimte is om nog meer middelen (stroomvoorzieningen) te verliezen.

Daarmee doelt hij op datacenters die zeer veel energie nodig hebben waardoor er te weinig capaciteit is voor andere bedrijven of burgers. Daar komt nog bij dat datacenters vaak contracten afsluiten met energieproducenten om een deel van de productie van een elektriciteitscentrale af te nemen. In praktijk is dat stroom die zo niet beschikbaar is voor de bevolking of andere bedrijven.

Datacenters blijven wereldwijd in opmars. De trend richting cloud computing en digitalisering voedt die groei al meer dan tien jaar. Daar komt sinds een tweetal jaar ook de razendsnelle ontwikkeling van AI bij kijken. Die berekeningen vragen zeer veel energie, wat maakt dat datacenters gespecialiseerd in AI nog meer energie verbruiken dan klassieke cloud computing.De uitspraken komen er kort nadat Microsoft bekendmaakte dat het investeert in een heropstart van de kerncentrale in Three Mile Island, waardoor het 837 megawatt heeft om haar nabijgelegen datacenter te ondersteunen. Ook Amazon kocht recent een datacenter dat vlakbij een kerncentrale ligt met dezelfde intenties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content