Virginia grootste datacenterregio ter wereld, Ierland derde

De bouw van een datacenter in Ashburn, Virginia (VS) © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Noord-Virginia is met voorsprong de grootste datacenterregio ter wereld. Ze huisvest meer dan dubbel de IT-capaciteit van Peking en drie keer meer dan Ierland.

In megawatt aan ‘operational critical IT load’ is het noorden van de Amerikaanse staat Virginia de plaats waar hyperscalers samen de grootste datacentercapaciteit hebben. Bijna 15 procent van de wereldwijde capaciteit zit in die regio. Peking staat op de tweede plaats met ongeveer 7 procent.

De cijfers komen van de Synergy Research Group, maar hebben wel enige nuance nodig. Zo gaat het expliciet om hyperscale datacentercapciteit waarbij de groep de 19 grootste cloud- en internetbedrijven onderzocht en hun geografische datacentercapaciteit in kaart bracht. Het gaat daarbij om de klassieke grote datacenterspelers zoals Amazon, Microsoft of Google, maar ook internetspelers als Alibaba, Tencent, Apple, Meta of Bytedance.

Dat wil zeggen dat veel spelers in het midden of aan de onderkant van de datacentermarkt niet werden meegeteld, en dat de rangschikking dus een vertekend beeld geeft. Volgens de Synergy Research Group vertegenwoordigt hun top 20 rangschikking 62 procent van de totale hyperscale datacentercapaciteit. Samen met de volgende 20 spelers (plaats 21 tot 40), gaat het om 80 procent van de markt. Al noemt het niet welke regio’s daar onder vallen.

Iowa en Nebraska wel, New York en Londen niet

Het bedrijf wijst op een aantal redenen waarom bepaalde regio’s zo populair zijn. Nabijheid van klanten, de kost van vastgoed, stroomkost, netwerkinfrastructuur en lokale financiële steun of gemak om op te starten spelen daar sterk in mee. Dat zestig procent van de hyperscalers hun hoofdkwartier in de VS hebben, verklaart ook dat 13 van de 20 drukste regio’s in het land zitten. Noord-Virginia ligt overigens ook dicht bij de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Tegelijk nuanceren de onderzoekers dat kosten en beschikbaarheid van fysieke ruimte ook meespelen. Dat is volgens hen ook de reden dat grote economische hubs zoals New York of Londen niet in de top 20 staan, en een meer landelijke regio zoals Nebraska wel.

Concrete cijfers geeft Synergy Research in haar (publieke) verslag niet. Maar dat bevestigt wel eerder marktonderzoek. Zo stelde vastgoedonderzoeker CBRE in een rapport van mei dat Noord-Virginia 2.499,1 megawatt aan datacentercapaciteit heeft (cijfers voor 2023), met slechts 1,4 procent capaciteit die nog onbenut blijft. Ter vergelijking: Dallas-Ft. Worth staat daar op plaats twee met 565,3 megawatt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content