CrowdStrike-storing verlamde ongeveer één procent van alle Windows-pc’s

© Getty Images

De wereldwijde computerstoring die vrijdag luchthavens, banken en vele andere diensten verstoorde, had een impact op 8,5 miljoen computers. Dat meldt Microsoft in een blogbericht.

‘We schatten momenteel dat de CrowdStrike-update 8,5 miljoen Windows-apparaten heeft getroffen, of minder dan één procent van alle Windows-computers’, aldus het bericht. De Amerikaanse technoligiereus erkent dat de storing ‘significante economische en maatschappelijke gevolgen’ had, hoewel het om een (relatief) klein deel van alle Windows-apparaten ging.

Cybersecuritybedrijf Crowdstrike voerde vorige week een update uit van zijn beveiligingssoftware, waardoor computers met Windows-besturingssytemen van Microsoft wereldwijd crashten. Bij computers met macOS of Linux als besturingssysteem deden er zich geen problemen voor.

De gevolgen waren groot. Duizenden vluchten werden geannuleerd en onder meer ziekenhuizen, overheidskantoren, fabrieken en televisiezenders werden verstoord.

In de blogpost van Microsoft benadrukt David Weston, vicepresident Enterprise & OS Security, dat het incident ‘niet de verantwoordelijkheid is’ van zijn bedrijf. Hij verwijst naar de maatregelen die Microsoft genomen heeft, zoals de inzet van honderden technici en experts om organisaties te helpen die door de storing getroffen waren.

Microsoft laat verder weten dat het met zijn twee grootste concurrenten (Google Cloud Platform en Amazon Web Services) samenwerkt om informatie te delen over de impact van de storing op hun industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content