Gartner: AI zal meer van ontwikkelaars vragen, niet minder

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De opkomst van AI in het ontwikkelen van software zal er niet plots voor zorgen dat er geen ontwikkelaars meer nodig zijn. Volgens Gartner zullen die ontwikkelaars net meer skills nodig hebben.

Algemeen verwacht analistenbureau Gartner dat tachtig procent van de (software)ingenieurs hun eigen capaciteiten zal moeten verbeteren met de opkomst van generatieve AI.

‘Forse uitspraken over de mogelijkheden van AI zorgen voor de speculatie dat AI de vraag naar menselijke ingenieurs kan verminderen of ze zelfs overbodig maakt,’ zegt Philip Walsh, senior principal analist bij Gartner. ‘Maar hoewel AI de toekomstige rol van softwareontwikkelaars zal veranderen, zal menselijke expertise en creativiteit altijd essentieel blijven voor complexe en innovatieve software.’

AI tools zorgen voor kleine productiviteitsverbeteringen op korte termijn door werkgewoontes en taken te vergemakkelijken. Gartner verwacht dat de productiviteitswinst door AI vooral senior developers zal helpen, idealiter in organisaties met enige maturiteit rond ontwikkeling.

Op middellange termijn zal dat breder gaan en verwacht het analistenbureau dat kunstmatige intelligentie bepaalde taken volledig kan automatiseren en dus het werk structureel kan verlichten. Gartner verwacht daarbij dat we naar AI native software engineering gaan, waarbij de meeste code door Ai is gegenereerd.

‘In het AI-native tijdperk zullen ontwikkelaars een ‘AI-first’ mindset aannemen waar ze AI agenten aansturen rond specifieke taken,’ zegt Walsh. Dat zorgt ervoor dat capaciteiten rond prompt engineering en RAG (retrieval-augmented generation) belangrijker worden voor ontwikkelaars.

Tot slot verwacht Gartner dat de toekomstige AI engineer zowel in softwareontwikkeling, data science, AI en machine learning thuis moet zijn om mee te kunnen draaien. Vanuit de kant van bedrijven raadt het aan dat ze investeren in AI developer platforms om AI capaciteiten op een efficiënte manier te integreren in oplossingen, maar dat vlot doen vereist dus ook de juiste capaciteiten bij ontwikkelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content