Oracle gaat nauwer samenwerken met AWS en Google Cloud

Oracle voorzitter en CTO Larry Ellison in 2019. © Justin Sullivan/Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Oracle heeft op haar Oracle CloudWorld conferentie aangekondigd dat het nauwer gaat samenwerken met AWS en Google Cloud. Ook breidt het haar security- en AI-aanbod verder uit.

AWS

Door de samenwerking kunnen gebruikers Oracle Autonomous Database op specifieke infrastructuur gebruiken en Oracle Exadata Database Service gebruiken bij AWS. Er komt een uniforme ervaring tussen Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en AWS, wat de migratie en uitrol in de cloud moet vereenvoudigen, maar ook facturatie en ondersteuning vlotter moet maken.

‘We zien enorme vraag van klanten die meerdere clouds willen gebruiken,’ zegt voorzitter en CTO Larry Ellison. ‘Om hieraan tegemoet te komen en klanten de keuze en flexibiliteit te geven, connecteren Amazon en Oracle AWS services met de meest recente Oracle Database technologie, inclusief de Oracle Autonomous Database.’

Google Cloud

Met Google sluit Oracle een vergelijkbare overeenkomst onder de naam Oracle Database@Google Cloud. Voortaan gaan Oracle Exadata Database Service, Oracle Autonomous Database en Oracle Database Zero Data Loss Autonomous Recovery Service ook in Google Cloud werken.

Momenteel is dat beperkt tot vier cloudregio’s in de VS en Europa: US East, US West, UK South (Londen) en Germany Central (Frankfurt). De komende maanden worden die aangevuld met andere regio’s in Europa en de rest van de wereld.

De samenwerking geeft naast een hoop Oracle services op Google Cloud ook ondersteuning van Oracle om applicaties op Oracle Linux in Google Cloud te draaien. Ook wordt het mogelijk om AI-functionaliteiten van beide te combineren. Oracle noemt daarbij Vertex AI en Gemini foundation models van Google en Oracle Database 23ai die kunnen gebruikt worden in Oracle- en Google-omgevingen waarbij twee cloudomgevingen als één functioneren.

Eerder had Oracle al een gelijkaardige samenwerking met Microsoft Azure. Daarvan maakt Oracle nu bekend dat die wordt uitgebreid naar zes nieuwe Azure regio’s: Australia East, Canada Central, East US, France Central, Germany West Central en UK South. Binnenkort komen daar nog vijftien andere regio’s bij, waaronder North Europe, Spain, Sweden Central en West Europe.

Scheiding van security en architectuur

Verder kondigt het technologiebedrijf van Larry Ellison Oracle Cloud Infrastructure Zero Trust Packet Routing aan. Die zit in OCI en moet de netwerkbeveiliging scheiden van de netwerkarchitectuur om ongeoorloofde toegang tot data te beperken.

De opzet is dat je als organisatie veiligheidsbepalingen kan doen en beleid kan instellen die netwerkverkeer beperken op basis van de middelen en de data services die worden opgevraagd. Dat moet volgens Oracle data-inbreuken door foute netwerkconfiguraties voorkomen, volgens het bedrijf de voornaamste reden waarom data soms onterecht toegankelijk is. Oracle geeft meer details over de nieuwe functie in een technische blog.

AI

Rond kunstmatige intelligentie kondigt het bedrijf Oracle Code Assist aan. Een hulpmiddel, nu in beta beschikbaar, om ontwikkelaars sneller te laten werken aan Java toepassingen en NetSuite SuiteScript optimalisatie door middel van het bouwen van extensies en aanpassingen. Oracle Code Assist komt in het komende jaar naar klanten van NetSuite.

Ook generatieve AI staat op het menu tijdens Oracle CloudWorld. Hier kondigt het bedrijf Intelligent Data Lake en Generative AI-Powered Analytics aan voor Oracle Data Intelligence Platform.

Die eerste wordt een fundament van het Oracle Data Intelligence Platform waarbij data van verschillende bronnen uniform worden samengebracht. Die mogelijkheden zijn nog niet voor meteen. Ze worden vanaf 2025 beperkt beschikbaar.

Oracle Analytics Cloud AI Assistant, dat meteen beschikbaar is, moet er dan weer voor zorgen dat je natuurlijke taal kan omzetten in acties. De AI assistent van Oracle kan context begrijpen met behulp van haar eigen groot taalmodel (LLM), en kent de Oracle-omgeving. Maar klanten kunnen ook hun eigen LLM gebruiken als dat beter werkt voor hen.

Het bedrijf kondigt Generative AI Agent voor OCI aan met retrieval-augmented generation (RAG) aan. Het gaat om een reeks GenAI agents waarbij de RAG agent zonder veel configuratie en integratie werkt, volgens Oracle zonder de nood om veel te investeren in eigen R&D om AI-tools uit te rollen. De GenAI agents werken met Oracle Database 23ai AI Vector Search.

Als mogelijke toepassingen noemt Oracle onder meer het doorzoeken van juridische bronnen door gewoon te praten met AI in plaats van specifieke zoekopdrachten. Of om een geautomatiseerde klantendienst betere en snellere antwoorden te laten geven aan klanten.

GenDev

Tot slot komt Oracle ook met generative development of GenDev, een op AI-gebaseerde infrastructuur voor applicatieontwikkeling. Dit moet app-ontwikkeling versnellen en moet het makkelijker maken om AI-interfaces met natuurlijke taal en ‘human-centric’ data te gebruiken. Het doet dat met behulp van Oracle Database 23ai.

Oracle omschrijft de omgeving als iets waarin het makkelijker wordt om met AI-capaciteiten te ontwikkelen. Het bedrijf vergelijkt de ontwikkelomgeving als de wegen die moeten gelegd worden om de capaciteit van auto’s ten volle te benutten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content