ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI praat met investeerders over eigen chipfabrieken

© Getty Images

Topman Sam Altman van OpenAI voert gesprekken met investeerders in onder meer het Midden-Oosten over financiering van een netwerk van chipfabrieken. Hij zou miljarden dollars willen ophalen om zelf chips te kunnen maken voor artificiële intelligentie.

Altman zou volgens bronnen van persbureau Bloomberg en de Britse krant Financial Times hebben gesproken met investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten, onder wie sjeik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan. Hij controleert het in Abu Dhabi gevestigde AI-bedrijf G42. Altman zou ook gepraat hebben met het Japanse technologieconcern SoftBank.

Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders en kan de afhankelijkheid van AI-chips van het Amerikaanse Nvidia worden verminderd. De vraag naar dergelijke halfgeleiders is momenteel immers torenhoog.

Datamodellen trainen

De topman zou ook gesprekken voeren met het Taiwanese TSMC over samenwerking bij de productie van chips. TSMC is de belangrijkste leverancier van de AI-chips van Nvidia. Deze halfgeleiders worden algemeen beschouwd als de beste voor het trainen van grote datamodellen, zoals het model dat ten grondslag ligt aan ChatGPT.

Het is niet duidelijk of het chipbedrijf dat Altman wil opzetten onderdeel wordt van OpenAI of dat het onder apart management komt te staan. OpenAI zou wel de belangrijkste afnemer moeten worden van de onderneming. Microsoft, grootaandeelhouder van OpenAI, zou alvast geïnteresseerd zijn in de plannen van Altman voor de chipfabrieken.

Partner Content