‘Chipmaker TSMC vraagt ASML leveringen uit te stellen’

© Getty Images

De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft zijn belangrijkste leveranciers, waaronder het Nederlandse ASML, opgedragen de levering van hoogwaardige apparatuur voor de chipproductie uit te stellen. Dat meldt persbureau Reuters. De instructie van TSMC weerspiegelt de groeiende voorzichtigheid van het bedrijf over de vooruitzichten voor de vraag naar chips.

Omdat consumenten door de inflatie minder uitgeven aan elektronica is er minder vraag naar chips. TSMC zag daardoor de omzet in het tweede kwartaal al met tien procent dalen. Daarnaast kampt het bedrijf ook met een vertraging bij zijn grote chipfabriek in Arizona. TSMC werd gedwongen de productie in die Amerikaanse fabriek met een jaar uit te stellen, tot 2025, omdat het moeite had om werknemers te werven en te maken kreeg met weerstand van de vakbonden bij pogingen om werknemers uit Taiwan te halen.

‘Managementprobleem’

Volgens anonieme bronnen van Reuters verwachten leveranciers als ASML echter dat de vertraging slechts van korte duur zal zijn. In een interview zei topman Peter Wennink van ASML onlangs dat sommige orders voor zijn machines zijn uitgesteld, zonder klanten te noemen. Volgens hem zou het daarbij gaan om een ‘managementprobleem’ op korte termijn.

Volgens een van de bronnen zorgen de berichten dat China overheidsmedewerkers zou hebben verboden om iPhones te gebruiken op het werk, ook voor onrust bij TSMC. Apple is namelijk een grote klant van het bedrijf. TSMC zou zich ook zorgen maken over de recente lancering van een nieuwe smartphone van het Chinese Huawei, waarin een geavanceerde chip van de Chinese chipmaker SMIC zit. TSMC maakte vroeger chips voor Huawei, maar stopte daarmee nadat de Amerikanen sancties hadden opgelegd aan het Chinese bedrijf. Ook SMIC staat op de zwarte lijst van de Amerikanen.

Partner Content