Co-ceo’s Intel sluiten opsplitsing chipproductie niet uit

Pieterjan Van Leemputten

De twee topmensen die Intel ad interim leiden na het vertrek van Pat Gelsinger sluiten niet uit dat het bedrijf haar chipproductie zal afstoten. Alles staat of valt met de volgende generatie.

Een opsplitsing staat vandaag niet op de planning. Maar ze is niet ondenkbaar en het lijkt geen taboe voor Intel, lange tijd de belangrijkste chipproducent ter wereld.

Op een conferentie van Barclays in San Francisco namen de tijdelijke co-ceo’s Michelle Johnston Holthaus en David Zinsner het woord. Daar gaven ze toe dat een verkoop of opsplitsing van de productieactiviteiten een optie kan zijn als de volgende generatie chiptechnologie geen succes wordt.

‘Is het pragmatisch gezien logisch dat die twee volledig gescheiden zijn zonder enige banden? ‘Ik vind van niet, maar iemand zal dat moeten beslissen.’ Aldus Holthaus volgens Reuters.

Zinsner, die ook cfo van Intel is, zei dat het bedrijf zijn financiën en operaties van de productieafdeling al aan het scheiden is in aparte dochteronderneming. Los van andere activiteiten. ‘Dat gaat gebeuren, zal dat volledig gescheiden zijn? Dat is een open vraag voor een ander moment.’

De uitspraken zijn voor alle duidelijkheid geen bevestiging van die plannen. Zo staat het bedrijfsmatig opsplitsen van de chipproductie al langer op de planning nadat intel onder Pat Gelsinger besloot om voor het eerst ook chips voor derden te produceren onder de naam Intel Foundry Services.

Maar het lijkt voor Intel geen taboe om haar kroonjuwelen af te stoten. Traditioneel ontwierp en produceerde Intel haar chips zelf, waar concurrenten als AMD en Nvidia hun ontwerpen laten produceren bij het Taiwanese TSMC. Maar technische problemen bij Intel noopten het bedrijf er toe om haar Arrow Lake desktopchips ook bij TSMC te laten produceren.

1,8 nanometer

De kans dat de productie effectief wordt afgesplitst, hangt sterk af van het succes van Intel’s volgende chipgeneratie. Het gaat over 18A, chips op basis van een 1,8 nanometer procede. Daarvan maakte intel deze zomer bekend dat het de eerste chips klaar heeft, volgend jaar volgt de massaproductie.

Die lijn moet het bedrijf weer op de kaart zetten als technologische innovator. Intel stond decennialang bekend als de speler die op vaste tijdstippen chips kleiner en zo krachtiger en stroomzuiniger kon maken. Maar het struikelde enkele keren.

Tegelijk werd het bedrijf de afgelopen jaren ook geleid door mensen die meer interesse in nevenactiviteiten hadden, zoals dronetechnologie, ten nadele van waar het bedrijf sterk stond. Intussen stond de wereld niet stil. Intel kon niet concurreren met Qualcomm toen de smartphones opkwamen en evenmin met Nvidia, dat traditioneel grafische kaarten maakt, maar vandaag de markt voor AI-chips leidt. Dat zijn miljarden aan omzet die Intel momenteel misloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content