EU keurt Duitse steun van 5 miljard voor chipfabriek goed

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Duitsland mag de bouw van een fabriek voor halfgeleiders in Dresden steunen met 5 miljard euro. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de financiële hulp voldoet aan Europese regels voor staatssteun. Ook de Nederlandse chipmaker NXP en het Taiwanese concern TSMC investeren in de fabriek, die vanaf 2027 voor meerdere bedrijven halfgeleiders moet produceren.

De miljardensteun is volgens de dagelijkse leiding van de Europese Unie geoorloofd dankzij Europese wetgeving die de chipsector in het landenblok moet helpen groeien. Volgens de zogeheten Chips Act is staatssteun toegestaan voor bepaalde nieuwe, geavanceerde halfgeleiderfabrieken.

Volgens de Europese Commissie is de Duitse hulp ook geoorloofd omdat de voor Europa ‘unieke’ fabriek zonder staatssteun niet gebouwd zou worden. Tegelijkertijd verwacht de Commissie ‘brede positieve effecten’ van de fabriek, die als een zogeheten open foundry werkt. Dat is een fabriek die in opdracht van andere bedrijven op grote schaal chips produceert. Dit doet de fabriek niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor andere bedrijven.

Investeringen

Naast TSMC en NXP investeren ook de Duitse chipbedrijven Bosch en Infineon in de fabriek, die European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) heet. TSMC is met een belang van 70 procent de grootste aandeelhouder.

Het begin van de bouw van de fabriek is dinsdag ingeluid met een ceremonie. Onder anderen Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en bondskanselier Olaf Scholz reisden daarvoor af naar Dresden.

Eigen bodem

De Europese Unie wil de productie van halfgeleiders op eigen bodem aanjagen. Omdat die componenten steeds belangrijker worden, zijn ‘eigen’ fabrieken voor halfgeleiders volgens de Europese Commissie van strategisch belang.

ESMC moet zich volgens de Chips Act ook aan regels houden die voorschrijven dat de fabriek blijft investeren in innovatie. In gevallen van grote schaarste belooft de fabriek ook halfgeleiders te produceren waar de meeste behoefte aan is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content