Iedereen gebruikt ze, weinigen kennen ze: de chips van MaxLinear

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Intel, AMD, Qualcomm, Broadcom, ARM en Nvidia ken je, maar heb je ooit al gehoord van MaxLinear? De kans is nochtans groot dat deze tekst via een of andere chip van MaxLinear tot bij jou geraakt is.

Silicon Valley – het ruime gebied in California van San Francisco in het noorden tot San Jose in het zuiden – staat bekend als de bakermat van technologie. Naast de techgiganten die er actief zijn, staat de ‘Bay Area’ ook bekend voor haar talrijke startups en scale-ups. Maar het mooie is dat je er ook miljardenbedrijven kan ontmoeten die quasi niemand kent, maar die iedereen onrechtstreeks wel nodig heeft. MaxLinear is er zo eentje die we tijdens een bezoek van de IT Press Tour ontdekten: een chipdesigner met hoofdzetel in San Jose. De eigenlijke productie besteedt het bedrijf uit: aan onder meer het Taiwanese TSMC.

‘Eén van de vier Wi-Fi 7 leveranciers’

Hoewel het geen bekende naam is, spelen de chips van MaxLinear een centrale rol in het mogelijk maken van naadloze connectiviteit op een breed scala aan apparaten, van wifi-producten tot opslagoplossingen. Neem nu de nieuwe Wi-Fi 7 standaard die er aan komt. ‘Wij zijn één van de vier leveranciers van Wi-Fi 7 chips die goedgekeurd zijn door de Wi-Fi Alliance, naast bekendere namen als Broadcom, Qualcomm en MediaTek’, vertelt Mark Moran, executive director of marketing acceleration & storage products. ‘Iedereen die een Wi-Fi 7 oplossing vermarkt, moet bij een van deze vier bedrijven aankloppen. Maar ook voor de eerdere wifi-standaarden leveren we chips die in heel veel devices verwerkt zitten. Ja, ook in routers en ontvangers die misschien bij jou thuis of op kantoor staan, of in de datacenters waarop je bedrijf beroep doet of waarlangs de data tot bij jou thuis komt’, zegt Moran. ‘We waren de eerste fabrikant die de drie W-Fi 7 frequenties konden integreren in één chip die naadloos schakelt tussen die drie banden en zo het energieverbruik ook optimaliseert. Dat is een stukje technologie die veel leveranciers van access points bij ons aankopen’, zegt Moran.

Mark Moran (MaxLinear) © KVdS/DN

Niet alleen draadloze connectiviteit

Het merk geniet misschien niet dezelfde bekendheid als andere techgiganten, maar de impact op de industrie is onmiskenbaar: chips zijn zowat de ruggengraat van de moderne technologie. De kernexpertise van MaxLinear ligt in het ontwikkelen van geavanceerde communicatie- en connectiviteitsoplossingen die de functionaliteit van verschillende apparaten ondersteunen. Dus niet alleen het wifi-voorbeeld van daarnet. De rode draad is wel duidelijk: snelheid en efficiëntie op grote schaal mogelijk maken.

Panther

Een van MaxLinear’s opvallende producten, Panther, is een goed voorbeeld van hoe het bedrijf innovatie en sterke prestaties voorop stelt. Panther is een gespecialiseerde productlijn ontwikkeld door MaxLinear, met een focus op het aanpakken van datacompressie, encryptie en securitybehoeften in de technologiesector. Initieel begonnen als een chip louter voor compressie van data, is Panther geëvolueerd naar encryptie en deduplicatie. Dat maakt het nu tot een veelzijdige oplossing voor databeveiliging en -optimalisatie die voldoen aan de eisen van verschillende datacenteromgevingen (public, private, community, edge, …).

Pas introduceerde het bedrijf nog de Panther III storage accelerator: een eigen PCIe-kaart met een doorvoersnelheid tot 200 Gbps en in cascade-opstelling schaalbaar tot een duizelingwekkende 3,2 Tbps. We zeiden het toch? Hoge snelheid op grote schaal. Met een labeltje erop dat je vanaf nu wél kent.

© KVdS/DN

Enkele mijlpalen

2003: MaxLinear wordt in San Jose (Californië) opgericht door een groep van acht medeoprichters met expertise op het gebied van halfgeleiders.

2010: MaxLinear trekt naar de beurs. 6,4 miljoen aandelen worden verkocht aan een introductieprijs van 14 dollar per aandeel.

2015: MaxLinear doet zijn eerste belangrijke overname met Entropic, waarmee het bedrijf zijn portfolio in de digitale front-end markt voor kabeltelevisie uitbreidt.

2020: MaxLinear neemt Intel’s connected home divisie over, waardoor het toegang krijgt tot wifi-technologie en zijn positie in de markt voor connectiviteitsoplossingen verder versterkt. MaxLinear heeft een dubbele acquisitiestrategie: uitbreiden in bestaande markten – het aanbod voor datacenters -, maar zeker ook overnames doen net om een intrede te maken in compleet nieuwe markten: bijvoorbeeld in 5G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content