Het Japanse Rapidus heeft een prototype van haar 2nm-chip getoond. Het bedrijf wil binnen twee jaar klaar zijn voor massaproductie.
Rapidus kreeg in december 2024 de machines om chips te maken. Op 1 april gebeurde een succesvolle EUV exposure. Dat is een specifieke zeer geavanceerde techniek om moderne chips te produceren. Het prototype is de volgende stap om tegen 2027 op grote schaal te kunnen produceren.
Wat Rapidus anders wil doen dan de traditionele chipmakers is werken met een 2nm gate-all-arround (GAA) transistorstructuur met een Innovative Integration for Manufacturing (IIM-1) foundry.
Die techniek maakt onder meer dat elke wafer individueel wordt gemaakt, meer data genereert waarbij die data wordt ingezet om de wafers die nadien worden gemaakt bij te sturen. Dat is in eerste instantie een trager proces, maar moet zorgen voor meer optimalisatie en meer yields (meer werkende chips uit één wafer).
Het Japanse chipbedrijf is een consortium van NEC, Toyota, Sony, NTT, Softbank, Kioxia en MUFG bank dat in 2022 werd opgericht met als doel in Japan opnieuw een prominente chipmaker te hebben. Het bedrijf werkt ook nauw samen met IBM en imec, waarmee het sinds begin 2023 een samenwerking heeft specifiek rond 2 nanometer chips.
Concreet ondersteunt imec Rapidus als onderzoekspartner. Daarbij heeft het bedrijf toegang tot technologie van imec, zoals haar pilootlijn, partners en expertise. Dat Rapidus vandaag een prototype kan tonen, komt dus deels door de expertise uit Leuven.