Microsoft stelt nieuwe ‘Copilot’ Surface-toestellen voor
Microsoft stelt op haar Build conferentie zowel de Surface Pro 10 als nieuwe Surface Laptop 6 voor. Beiden zijn naast betere specificaties ook uitgerust met AI-kunstjes, soms nuttig, soms een beetje eng.
Microsoft doopt haar toestellen om tot ‘Copilot+ PC’s’, een indrukwekkend ogende marketingterm die vooral wil zeggen dat er Copilot aan boord zal zijn (wat op termijn standaard in Windows 11 zal zitten), en dat de toestellen over een neural processing unit (NPU) beschikt om vlotter AI-taken uit te voeren.
Maar in essentie zijn het vooral nieuwe laptops met krachtigere specificaties:
Surface Pro 10
Het scherm van de Pro 10 heeft een refresh rate van 120 Hz. Verder beschikt het toestel over Wifi 7 en een NPU die 45 biljoen handelingen per seconden (TOPS of trillion operations per second) kan uitvoeren.
De Surface Pro-reeks zijn tablets met een magnetisch opklikbaar toetsenbord. De nieuwste variant komt met een Snapdragon X Plus (10 cores) of Elite (12 cores), er komt ook een optie om een 5G-modem ingebouwd te hebben.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In een Cinebench meting zou het toestel volgens Microsoft sneller zijn dan de meest recente Macbook Air, en 90 procent sneller dan de voorganger Surface Pro 9 met 5G. Dat is wel licht misleidend: de Surface Pro 9 met 5G is de versie met een Arm-chip. Terwijl de Pro 9 ook met (krachtigere) Intel chips beschikbaar is.
Een grote nieuwigheid is het toetsenbord: Microsoft levert de Surface Pro al jaren met apart opklikbaar toetsenbord, vaak in verschillende kleuren. Daar komt nu het Surface Pro Flex Keyboard bij, een variant met een eigen batterij (en stylus) die je dus ook los van je computer kan gebruiken. Daar betaal je wel stevig voor. Het toetsenbord is momenteel nog niet te kiezen vanuit België, maar in de VS ligt de prijs hiervoor op 450 dollar. Ter vergelijking: het standaard toetsenbord van de Pro kost vandaag 180 euro.
De Pro 10 is verkrijgbaar vanaf 1.199 euro (inclusief BTW) voor de versie met LCD-scherm en Snapdragon X Plus. Het model met Oled-scherm en Snapdragon X Elite processor begint bij 1.799 euro. Het duurste model in die reeks, met oa 32 GB Ram en 1TB SSD komt op 2.449 euro. Die prijzen zijn zonder het aparte toetsenbord.
AI die alles gaat bijhouden
De hamvraag is wat je met de AI-pc’s van Microsoft dan wel kan doen wat niet mogelijk is met de huidige generatie. Microsoft noemt een aantal dingen, maar die zijn niet specifiek aan de Surface-reeks gevonden. Wel mag je er van uitgaan dat Microsoft haar toestellen en toepassingen grondig op elkaar heeft afgestemd voor de meest optimale ervaring.
De meest indrukwekkende, maar ook zorgwekkende, functie is Recall. Momenteel beschikbaar in het Engels, Chinees, Frans, Duits, Japans en Spaans. Hierbij kan je in gewone taal iets beschrijven dat je in het recente verleden op je pc zag, en Windows zal het proberen te vinden.
Een voorbeeld daarvan is dat je op een website zat en daar een specifieke lamp zag opduiken, of aan een bestand werkte en niet meer weet waar het werd bewaard. Wil je twee dagen later die pagina terugvinden, dan kan je dat aan Windows beschrijven en vragen. Ceo Satya Nadella legde dat uit als een soort fotografisch geheugen: je pc neemt continu screenshots, analyseert die, en maakt zo je eigen gebruiksgeschiedenis doorzoekbaar.
Nadella benadrukt dat die analyse alleen maar op de edge (lees: op het toestel) gebeurt. Het is jouw computer en jouw ‘Recall’. Veel details, zoals in welke mate zoiets uit te schakelen valt, zijn nog niet bekend. De functie is wel een tikkeltje griezelig als je weet dat de VS recent nog een wet stemde/verlengde die Amerikaanse bedrijven verplicht mee te werken met afluisteren op plekken waar het toegang heeft.
Vrolijker worden we wel van Cocreator. Een functie in Paint waarmee je beelden kan genereren of je tekening kan verfijnen. Een andere AI-tool is Live Captions, waarmee alle audio die uit je computer komt wordt vertaald naar het Engels in real time.
Verder zegt Microsoft dat ook een aantal partners er werk van maken om de NPU-capaciteiten te verwerken in hun apps. Zo heeft de tool CapCut de mogelijkheid met behulp van die NPU om vlot de achtergrond uit een video te halen.
Surface Laptop 6
Naast de Pro-reeks vernieuwd Microsoft ook de Surface Laptop reeks. Die heeft eveneens een 120 Hz scherm, wifi 7, een NPU van 45 TOPS en is volgens Microsoft 86 procent sneller dan de Surface Laptop 5. Het toestel komt in een 13,8 en een 15 inch versie. Dat laatste vertaalt zich in respectievelijk 20 en 22 uur batterijduur (bij het afspelen van video) en een gewicht van 1,34 kilo en 1,66 kilo.
Binnenin zit er in de kleinste variant een Snapdragon X Plus of X Elite. De 15 inch versie is enkel met de X Elite variant beschikbaar. Er is keuze tussen 16 of 32 GB RAM en 256, 512 of 1024 gigabyte SSD opslag.
Het toestel beschikt verder over twee usb-C (ook wel usb 4 genoemd) poorten, displayport 2.1, een gewone usb-A aansluiting en een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. De 15 inch versie heeft ook een kaartlezer ingebouwd.
De Laptop 6 is beschikbaar vanaf 18 juni vanaf 1.199 euro voor de 13,8 inch versie, of vanaf 1.549 euro voor de 15 inch variant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier