‘Nederland wil onderhoud ASML-machines in China inperken’

© ASML
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Nederlandse overheid wil de export van chipmachines door ASML naar China verder inperken. Het kabinet zou onder meer onderhoud van machines niet langer willen toelaten.

Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. ASML moet zich al langer houden aan exportbeperkingen; het bedrijf mag bijvoorbeeld geen geavanceerde chipmachines exporteren naar China. Wel lopen er nog contract met betrekking tot onderhoud aan chipmachines die al in het Aziatische land zijn. Die contracten zouden eind dit jaar aflopen.

En het nieuwe Nederlandse kabinet zou die volgens de bronnen dus niet willen verlengen. Dat betekent in de praktijk dat ASML niet langer onderdelen voor de chipmachines mag leveren aan Chinese klanten. Specifiek gaat het daarbij om de DUV-chipmachines (deep ultraviolet lithografie), die relatief nieuw zijn. Onderhoud van deze machines is in principe noodzakelijk, en zonder zouden ze kunnen stoppen met werken.

De exportbeperkingen zijn opgelegd onder druk van de Verenigde Staten, die bondgenoten waaronder Nederland en Japan onder druk zet om de toegang van China tot chipmachines in te perken. Ook ditmaal zou het besluit om de exportvergunningen niet te verlengen onder druk van de Amerikanen zijn genomen, melden de bronnen.

In samenwerking met Dutch IT Channel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content