Nvidia krijg kritiek voor aangepaste Chinese AI-chips

Een stand van Nvidia booth op de Apsara Conference 2023 in Hangzhou, China. © VCG via Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Amerikaanse minister van Handel tikt Nvidia op de vingers voor het omzeilen van Amerikaanse exportbeperkingen gericht op China. Het bedrijf werkt al even aan AI-chips die toch mogen worden uitgevoerd naar dat land.

Minister van Handel Gina Raimondo uitte haar ongenoegen op een defensieconferentie in Californië. Wanneer bedrijven een chip herwerken om te voldoen aan exportbeperkingen zal de Amerikaanse overheid die zo snel mogelijk opnieuw reguleren, zo meldt de Minister. ‘Ik ga het de volgende dag al beperken’, zei ze. Dat schrijven Fortune en Bloomberg.

A100 en H100

De uitspraken zijn een duidelijke hint richting Nvidia. Dat bedrijf heeft de voorbije maanden zijn bestaande GPU’s aangepast om aan de exportbeperkingen te voldoen. Het gaat dan concreet om de A800-chip, een aangepaste variant van de A100-GPU voor datacenters. Daarnaast kwam Nvidia ook met de H800-chip, die op de H100 is gebaseerd en ook is aangepast om te voldoen aan de exportbeperkingen.

Dat volgt de letter van de wet, maar de Amerikaanse overheid wil dat het bedrijf zich schikt naar de geest ervan. ‘We kunnen China deze chips niet laten krijgen. Punt aan de lijn,’ zegt Raimondo. ‘We gaan hen deze geavanceerde technologie weigeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content