Raspberry Pi 5 krijgt goedkopere 2GB-versie

© Raspberry Pi
Pieterjan Van Leemputten

De populaire minicomputer krijgt een nieuwe versie. De Raspberry Pi 5 komt nu ook in een versie met 2 gigabyte werkgeheugen en die is een stuk goedkoper.

De Raspberry Pi 5 is vandaag al beschikbaar met 8GB en 4 GB RAM. Nu is er ook een model met 2GB RAM. Dat wil ook zeggen dat de prijs een stuk lager is, het toestel kost 50 dollar, of 56,95 euro op de Belgische markt.

De eigenschappen van het toestel zijn verder identiek aan de eerder uitgebrachte RBP 5, maar de application processor (BCM2712C1, een 16-nanometer chip van Broadcom op basis van een 2,4 GHz quadcore arm Cortex-A76) werd wel geoptimaliseerd voor kostenbesparing.

De makers zeggen dat de chip onder meer ongebruikte functies bevat die ruimte innemen en de processor duurder maken. Deze versie haalt de onnodige functies weg.

‘Vanuit het standpunt van de Raspberry Pi-gebruiker, is het toestelfunctioneel identiek aan haar voorgangers. Maar door het geheugen te halveren kunnen we het afgewerkt product tien dollar goedkoper maken,’ klinkt het bij Raspberry Pi.

Raspberry Pi kwam in 2012 op de markt. Het is een eenvoudige kleine computer, doorgaans uitgerust met Linux en kan dienen als eenvoudige pc. In praktijk is de minicomputer ook zeer populair voor allerhande (hobby)projecten zoals automatisering in en rond het huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content