HPE breidt virtualisatieaanbod uit
HPE komt eind dit jaar met software voor het beheer van virtuele machines. Die wil het zowel op eigen als third party hardware aanbieden.
Het gaat om HPE VM Essentials, software voor het beheer van virtuele machines en dat in hybride omgevingen. Het bedrijf sprak op haar vorige Discover conferentie al over de plannen met een versie voor private cloud. Eind december komt er ook een standalone versie die je op andere HPE hardware, maar ook op apparatuur van andere vendors kan draaien.
De stap richting virtualisatie past in een groter plaatje. HPE wil dat je al je infrastructuur via één control panel kan beheren. Mede daarom nam het recent nog Morpheus data over, een bedrijf dat er op focust om al je cloudomgevingen te stroomlijnen.
‘We zijn de enige vendor die alle noden kan bedienen via één unified management platform,’ zegt Hang Tan, chief operating officer voor hybrid cloud bij HPE. ‘En dat multi-vendor, multi-cloud. Eender welke runtime, eender welke cloud in eender welke omgeving.’ In dat totaalplan past dus ook het vlot beheren van virtuele machines.
Onderliggend is de technologie gebaseerd op KVM (een open source virtualisatiemodule in de Linux-kernel). Maar ‘Het is wat je er rond plaatst dat het enterprise-ready maak,’ zegt Tan daarover. Zo wijst hij onder meer naar de mogelijkheid om een live migratie van virtuele machines te doen. Ook spreek thij van geïntegreerde databeveiliging en ondersteuning voor moderne opslagprotocollen. Backup-oplossingen Cohesity en Commvault zeggen HPE VM Essentials te gaan ondersteunen.
De prijszetting van de virtualisatietool is nog niet bekend, behalve dat de prijs per socket zal worden berekend. De software is vanaf december beschikbaar, tegen dan belooft HPE meer details.
Opslag
Op hardwarevlak kondigt de hardwaregigant de HPE Alletra Storage MP X10000 aan. Een opslagoplossing voor object storage die ‘tot exabyte-niveau’ kan worden geschaald. Daarbij belooft HPE zes keer betere prestaties ten opzichte van concurrenten. Ook hier werkt het samen met Commvault, Cohesity en Veeam rond ondersteuning. Ook met Nvidia wordt er samengewerkt voor direct memory access om de GPU-capaciteiten beter te benutten.
Disconnected cloud
HPE wil ook de zwaar gereguleerde omgevingen bedienen. Daarvoor lanceert het haar Disconnected management. Cloudinfrastructuur die niet aan het internet hoeft te hangen. HPE kijkt voor haar aanbod richting partners die zo in Europa soevereine clouddiensten kunnen leveren, met het oog op lokale wetgeving.
Dat komt in twee versies: HPE Private Cloud Enterprise Disconnected, een volledig managed private cloud in een afgesloten datacenteromgeving, en HPE Alletra Storage Disconnect. Die laatste is block storage. Zo biedt het bedrijf opties voor wie een volledige private cloudomgeving wil, of enkel specifieke noden wil beantwoorden.
Vragen we hoe dat niet-geconnecteerd aanbod verschilt van de algemene Greenlake omgeving, klinkt het dat de hard- en software grotendeels identiek zijn ‘Het is dezelfde onderliggende technologie met dezelfde mogelijkheden, maar zonder internetverbinding en met upgrades die niet via het internet lopen. Het is een manier om al onze producten te gebruiken maar op een niet-geconnecteerde manier waarvoor we nu ook private cloud ondersteunen,’ legt Cheri Williams, senior vicepresident en general manager voor HPE Greenlake Flex Solutions uit aan Data News.
Deloitte
Tot slot breidt het bedrijf nog een aantal samenwerkingen uit rond kunstmatige intelligentie, onder meer met Nvidia en Deloitte. Die laatste begeleidt bedrijven met hun AI use cases, de samenwerking bestaat er in dat HPE de infrastructuur kan leveren om die AI-toepassingen op te bouwen.
Abdi Goodarzi, hoofd GenAI products, innovations and new business bij Deloitte legt de nood aan die samenwerking uit. ‘Vroeger was alles gefocused op gestructureerde data, toen kwam AI en konden we gestructueerde en ongestructureerde data combineren en dat maakt veel meer mogelijk. Maar je organisatie georganiseerd krijgen rond data is het probleem waar veel bedrijven nu voor staan.’
‘Die data samenbrengen met de sillicon en de juiste hardware om die systemen te runnen, daar hebben veel bedrijven niet de kennis en middelen voor.’ Daar wil HPE de hand reiken om hen te ondersteunen en uiteraard haar eigen systemen aan klanten van Deloitte aan te bieden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier