Proximus bundelt IT-krachten in nieuw dochterbedrijf

Proximus datacenter in Evere © BELGA/BELPRESS
Pieterjan Van Leemputten

Proximus NXT, de zakelijke tak van de telecomgroep, richt een aparte organisatie op voor haar ICT-dienstverlening. Zo wil het zich beter profileren als technologiepartner.  

Vorig jaar al zette Proximus onder B2B-topvrouw Anne-Sophie Lotgering haar zakelijke activiteiten samen onder de merknaam Proximus NXT. Die afdeling wordt nu verder verfijnd met de oprichting van Proximus NXT IT, een dochter die focust op IT-diensten naar grote bedrijven toe.

 ‘We bouwen verder op NXT, het merk voor corporate klanten, maar we creëren een specifiek filiaal waar we al onze IT-expertise bundelen als IT-integrator,’ vertelt Lotgering aan Data News. Zo wil het bedrijf beter focussen op pure IT-ontwikkeling, met een betere schaalbaarheid en time to market.

Maatwerk

Proximus is een grote speler met veel activiteiten. Met de bundeling wil Proximus NXT IT een beetje uit de schaduw van het moederbedrijf stappen en ook wat afstand nemen van de meer ‘commodity’ technologie. ‘We bouwen een IT-integrator voor bedrijven die op maat gemaakte IT-oplossingen willen,’ zegt Lotgering.

Anne-Sophie Lotgering.

 Daarbij spreekt het bedrijf over de enterprise-klant. Waar Proximus NXT mikt op bedrijven, ongeacht het aantal werknemers, kijkt Proximus NXT IT vooral naar organisaties met meer dan tweehonderd mensen. Al nuanceert het er ook bij dat alles afhankelijk is van de vraag en de noden van die klant. Een grote organisatie die een standaard cloudomgeving of Office 365 licenties nodig heeft, valt niet meteen binnen de doelgroep van Proximus NXT IT. Een klant die een cloudomgeving geïntegreerd wil met omnichannel contactkanalen of specifieke oplossingen voor zijn activiteit net wel.

‘We specialiseren ons ook op verschillende verticals, zoals HR, manufacturing of finance, zodat we ook daar de knelpunten kunnen beantwoorden. Een fabrikant heeft andere noden dan een bank en we willen beiden met de nodige expertise ondersteunen.’

2.100 mensen

Die expertise is talrijk. Proximus NXT IT telt bij de start ongeveer 1.500 mensen in België, Luxemburg en Nederland samen. Tellen we daar ook externe partners bij, dan staat er een leger van 2.100 mensen klaar om uw IT-wensen te vervullen.

Dat is ook een van onze sterktes. We hebben veel expertise in huis, maar ook extern. En we kunnen ook steunen op partnerschappen met grote internationale spelers. Denk maar aan Microsoft of Google.’ Zo werkt Proximus momenteel met die laatste aan een soevereine cloudomgeving in Luxemburg, vorige week kwam er een nieuw partnerschap met Microsoft uit de bus. ‘De ambitie is om een ecosysteem van partners te bouwen zodat we klanten een best of breed kunnen aanbieden.’

Met of zonder telecom

Proximus NXT IT profileert zich als ICT-speler, maar benadrukt dat klanten niet voortaan een omweg moeten nemen om ook telecomoplossingen te krijgen. ‘Klanten willen uiteraard niet alleen IT. Dus onze salesteams zullen zowel onze IT-oplossingen als het telecomaanbod aanbieden want ook daar innoveren we onder meer met 5G. We zijn de speler voor een geconvergeerd aanbod, met expertise, een innovatieve portfolio en waar we sterk inzetten op een menselijke relatie.’

Concreet blijft Anne-Sophie Lotgering Proximus NXT en Proximus NXT IT leiden. Maar de zakelijke telecomactiviteiten en de dienstplatformen vallen onder het moederbedrijf en worden daar geleid door Renaud Tilmans.  Voor huidige klanten verandert er operationeel niets. ‘Hun account management, de facturering of het aanvragen van offertes blijft zoals het was. Maar als dochterbedrijf wordt er wel meer mogelijk omdat we sneller naar de markt kunnen gaan en een specifiek competentiecenter hebben voor onze IT-dienstverlening aan bedrijven. Ik heb al met klanten over onze nieuwe aanpak gesproken, we vragen ook regelmatig hun advies, en ze steunen ons hierin,’ aldus Lotgering.

Meer soevereine cloud

Proximus NXT kondigt ook een nieuwe samenwerking aan met Microsoft, Thales en Intel rond soevereine cloud. Daarbij gaat het bedrijf het Microsoft Cloud for Sovereignity-platform combineren met een end-to-end databeschermingsoplossing op basis van Thales Cipher Trust en de Tiber Trust Security-oplossing van Intel.

Volgens Proximus gaat het om een Europese primeur en laat die encryptielaag toe om stappen te zetten naar een soevereine cloud met Microsoft. Het aanbod wordt momenteel ook al getest door Agoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content