Buycott-app helpt u ‘moreel verantwoord’ te winkelen
In het Gazaconflict wordt opgeroepen om geen Israëlische producten te kopen. Wie wil weten welke producten al dan niet voldoen aan de eigen normen en waarden, kan de Buycott-app gebruiken.
Buycott, een app waarmee u kunt checken of de producten die u in de winkel koopt op een ethisch verantwoorde manier geproduceerd zijn, is plots brandend actueel vanwege het Gazaconflict.
Met Buycott, een app voor iOS en Android, kunt u campagnes opstarten of ondersteunen die pro of contra de ethiek van bepaalde bedrijven zijn. Bent u voor de manier waarop de bedrijven hun producten fabriceren, dan kunt u hen buycotten en dus bij hen kopen. Bent u tegen, dan kunt u hen boycotten door die producten niet te kiezen.
U kunt de app gebruiken om de barcodes van de producten die u in de winkel koopt te scannen. Buycott zoekt voor u uit welke bedrijven deze producten maken, en geeft vervolgens aan of hun werkwijzen stroken met de campagnes die u steunt.
De Buycott-app bestaat al ruim een jaar, maar is dezer dagen brandend actueel. De twee campagnes die op dit moment het meest trending zijn, houden namelijk verband met het Gazaconflict. Met 150.000 leden is de campagne ‘Long live Palestine, boycott Israel’ de populairste. “Deze campagne wil de bedrijven die de bezetting van Palestina steunen, boycotten”, klinkt het.
De tweede meest besproken campagne – getiteld ‘Avoid Israeli Settlement Products’ – heeft hetzelfde doel: goederen en diensten uit Israëlische nederzettingen boycotten. Voorlopig hebben meer dan 76.000 mensen zich hierachter geschaard.
Op de derde plaats in het lijstje staat, met ruim 250.000 leden, een campagne die vraagt om GGO-labels op voeding.
Overigens raakte zopas nog bekend dat onze federale regering werk maakt van een label voor Israëlische producten die uit de kolonies in bezette gebieden komen. Met het label moet de consument bewust kunnen kiezen of hij goederen uit die gebieden wil kopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier