Californië: “Uber-chauffeurs zijn werknemers”

© Reuters

De arbeidscommissie in de Amerikaanse staat Californië heeft in beroep beslist dat chauffeurs die voor Uber rijden eigenlijk werknemers zijn. Dat is een zeer grote streep door de rekening van het bedrijf.

Uber heeft altijd volgehouden dat zijn chauffeurs als zelfstandigen opereren en dat het bedrijf enkel de dienst faciliteert die chauffeurs en klanten bij elkaar brengt. Dat maakt dat het bedrijf hen enkel betaalt voor het geleverde werk, en dus niet moet opdraaien voor bijvoorbeeld vakantie- en ziektedagen, bepaalde belastingen of andere sociale bijdragen.

De uitspraak raakte dinsdag bekend via Reuters en komt er nadat een chauffeur klacht had neergelegd tegen het bedrijf. Het bedrijf beweert dat het enkel een neutraal technologieplatform is. Maar de commissie volgt het bedrijf daar niet in. Zo krijgen chauffeurs niet langer toegang tot de diensten van Uber zodra hun score lager ligt dan 4,6 (op 5).

De uitspraak is een stevige klap voor de startup. Het bedrijf is wereldwijd actief maar heeft vooral in Californië een grote aanhang aan chauffeurs en klanten. Als het bedrijf elke chauffeur in dienst moet nemen dan moet het waarschijnlijk veel huidige bestuurders weigeren.Bovendien komt het businessmodel van het bedrijf in gevaar als het in de toekomst elke chauffeur moet aannemen.

Op zich heeft de uitspraak geen directe impact op de Europese activiteiten van Uber. Maar de kans bestaat dat Belgische of andere rechtbanken de conclusie van de Amerikaanse arbeidscommissie volgen in hun oordeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content