Cashforce voorspelt je kasstroom
Weten wat er op financieel vlak staat te gebeuren met de onderneming: heel wat bedrijfsleiders zouden er diep voor in de zakken tasten, maar dankzij de Cashforce-toepassing van Nicolas Christiaen en Bart Claes is dat niet meer nodig.
Cashforce is een jonge Vlaamse fintech start-up die cloudsoftware heeft ontwikkeld die bedrijven inzicht geeft in hun cashflow, voorspelt wat er op financieel vlak staat te gebeuren en die aangeeft hoe de kasstroom kan worden geoptimaliseerd.
“Ons platform gaat niet enkel aan de slag met de data uit zowat alle mogelijke erp-systemen”, geeft ceo en medeoprichter Nicolas Christiaen een woordje uitleg, “maar communiceert ook met bankinstellingen. In Europa wordt CODA gebruikt als standaard voor elektronische berichten tussen bank en klant (‘coded statement of account’). Onze toepassing neemt die transacties mee op in haar analyses.”
Door te grasduinen in al die data, kan Cashforce een behoorlijk accuraat beeld schetsen van wat er op financieel en operationeel vlak te gebeuren staat in de komende dagen en weken. Dat is niet onbelangrijk, want bedrijven die aanvoelen dat er een dipje aankomt, kunnen daar op inspelen door proactief een extra lening aan te gaan om de moeilijke periode te overbruggen, of door te investeren in een ander en beter project.
“Je kan ook eigen veronderstellingen simuleren”, aldus nog Christiaen. “De toepassing houdt daar dan rekening mee in haar analyses. Telkens de data geüpdatet wordt, krijgt ook de voorspelling een update.”
Klassieke bi-toepassingen
De grote vraag die je je kan stellen, is of de functionaliteit van Cashforce al niet vervat zit in de grote erp-suites, of toch alleszins in de klassieke bi-toepassingen die onder meer SAP en Oracle aanbieden.
Internationaal werkkapitaal-specialist en ceo van consultant Informita Brian Shanahan meent alvast van niet. Shanahan adviseert Cashforce en begeleidt het bedrijfje bij zijn internationalisering. “Ik ben al 20 jaar actief op deze markt, en accurate cashflow forecasting is zonder meer een heilige graal”, oppert hij.
“Iedereen gaat er wel van uit dat je – na miljoenen te hebben geïnvesteerd in SAP of in Business Objects – financiële voorspellingen gaat kunnen maken, maar dat klopt dus niet. SAP HANA is een geweldige technologie, maar je kan er geen cash forecasts mee doen. Bi-consultants zullen je wel zeggen dat ze tot eenzelfde resultaat kunnen komen als Cashforce, maar je zal er heel wat geld voor moeten ophoesten, en je zal lang mogen wachten.”
Volgens Shanahan is het aantal bedrijven dat niet kan vertellen hoeveel geld er volgende week buitengaat astronomisch groot. “Nogmaals: het is niet dat die informatie niet in hun erp-systemen zit, het probleem is dat ze geen toepassing hebben die de data in een zinvolle vorm combineert en visualiseert. Dat doet Cashforce wél. Dankzij de huidige big data-technologie kunnen kleine start-ups nu software aanbieden die beter is dan wat de grote jongens verkopen.”
Treasury management software
Cashforce heeft momenteel een 20-tal klanten, vooral in manufacturing, logistiek en retail. Het Gentse bedrijfje richt zich voornamelijk op bedrijven met een omzet die boven de 50 miljoen euro afklokt.
“Ook met grootbanken lopen er gesprekken”, benadrukt de ceo. “Wanneer een bank weet dat de forecast van een klant positief is, is het risico kleiner om er in te investeren. Andersom kunnen financiële instellingen die weten dat één van hun klanten in de problemen gaat komen, daar proactief op inspelen. Binnen enkele jaren zullen de banken sowieso willen weten waar het heengaat met de business van hun afnemers. Cashforce kan daar bij helpen.”
Het team ging al op prospectie in de VS, en heeft intussen een kantoortje geopend in New York. “We hebben ons bedrijf helemaal gebootstrapped”, aldus nog Christiaen. “In 2012 zijn we begonnen met het geven van advies over cashflowmanagement, en op basis van de feedback die we kregen van onze klanten hebben we ons product gebouwd. Het was heel belangrijk dat Cashforce tegemoet kwam aan de eisen van de cfo’s.”
Eerder dan van de gangbare bi-toepassingen, zagen Christiaen en Claes de concurrenten initieel vooral uit de hoek van de treasury management software komen. “Al zien die spelers ons vaak zelfs als mogelijke partner, omdat hun eigen cahsforce forecasting nog niet helemaal op punt staat.”
“Voorts merken we dat bepaalde start-ups ook onze richting uit komen. Daarom is het zaak om nu een versnelling hoger te schakelen, en daarom zijn we nu toch op zoek gegaan naar durfkapitaal. In eerste instantie zoeken we een miljoen euro. We hebben daartoe al contacten gelegd met Belgische en Amerikaanse investeerders.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier