Cegeka pompt miljoenen in uitbreiding datacenter
Het Limburgse it-dienstenbedrijf Cegeka investeert 2,4 miljoen euro in nieuwe datacenterinfrastructuur (gebouwen, koeling, stroomvoorziening) en 4 miljoen euro in nieuwe it-systemen voor zijn datacenters. Die investeringen passen binnen een plan om op middellange termijn de datacentercapaciteit van het bedrijf op peil te houden. Het gaat om een uitbreiding van de datacentercapaciteit in Hasselt (Cegeka heeft ook een datacenter in Leuven). Die groeit met 300 kW. “Die capaciteit kunnen we aanbieden aan zo’n 40 serverracks, ofte zo’n 7,5 kW per rack. Dat is echt wel high density dus”, zegt Luc Greefs, business unit manager datacenters bij Cegeka.
Het Limburgse it-dienstenbedrijf Cegeka investeert 2,4 miljoen euro in nieuwe datacenterinfrastructuur (gebouwen, koeling, stroomvoorziening) en 4 miljoen euro in nieuwe it-systemen voor zijn datacenters. Die investeringen passen binnen een plan om op middellange termijn de datacentercapaciteit van het bedrijf op peil te houden.
Het gaat om een uitbreiding van de datacentercapaciteit in Hasselt (Cegeka heeft ook een datacenter in Leuven). Die groeit met 300 kW. “Die capaciteit kunnen we aanbieden aan zo’n 40 serverracks, ofte zo’n 7,5 kW per rack. Dat is echt wel high density dus”, zegt Luc Greefs, business unit manager datacenters bij Cegeka.
De techniek wordt ondergebracht in een afzonderlijk gebouw naast het bestaande datacenter, de systemen komen in een datazaal in het bestaande gebouw. “Zo kunnen we de voordelen van de nieuwe technologie ten volle benutten”, vertelt Greefs nog. Hij doelt op de nieuwe manier van koelen in het datacenter, met ‘warmtewielen’ van het Nederlandse KyotoCooling. Dat is een nieuw soort warmtewisselaar die koelt met buitenlucht – “in België ligt de temperatuur toch 90 à 95 procent van de tijd onder de 20 graden” – zonder dat je allerlei filters nodig hebt om die externe lucht ‘clean’ te doen binnenkomen.
“Dat zorgt voor erg lage energiekosten en PUE-waarden (power usage effectiveness) van 1,2 à 1,3. In een traditioneel datacenter ligt die PUE rond de 2. We zullen dus zo’n 30 à 35 procent besparen op onze energiekosten.” Om die koeling zo efficiënt mogelijk te doen werken, is de nieuwe datazaal ook ingericht met koude- en warmtegangen.
Outsourcing Daarnaast pompte Cegeka nog 4 miljoen euro in nieuwe backupsystemen, storage- en netwerkinfrastructuur en virtuele servers, zowel in het bestaande als in het nieuwe deel van het datacenter. “Het is een beetje een wisselwerking: we kunnen dit doen omdat we de klanten hebben, maar we kunnen ook nieuwe klanten overtuigen met nieuwe, innovatieve systemen in ons datacenter.”
Tegen september moeten het nieuwe deel van het datacenter operationeel zijn. Met de uitbreiding zou Cegeka “toch 2 à 3 jaar moeten toekomen”. “Intussen werken we een meerjarenplan uit, met een investeringshorizon van 10 à 15 jaar, zodat we op lange termijn onze datacentercapaciteit kunnen veiligstellen.”
Eén en ander hangt samen met de goede resultaten die Cegeka Outsourcing behaalde in 2010. Die poot van het bedrijf groeide met het voorbije jaar met liefst 50 procent. In totaal draaide de groep vorig jaar een omzet van 156 miljoen euro (+14%), met een operationele winst van 11,9 miljoen euro (+21%). Ceo André Knaepen denkt voor dit jaar af te zullen klokken op een omzet van 190 miljoen euro. Er werken vandaag 1550 mensen bij Cegeka.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier