Cegeka vindt Ventouris telkens opnieuw uit

Johan Lybaert, directeur van de Agile Software Factory bij Cegeka © FB

Na tien jaar heeft Acerta het gebruik van Ventouris met nog eens negen jaar verlengd. Ontwikkelaar Cegeka houdt het platform voor sociale verzekeringsfondsen nauwgezet actueel.

De geschiedenis van Ventouris gaat terug tot 1972. De eerste versie van het platform draaide op mainframe. Later volgde een tweede generatie, ontwikkeld in Cobol. “De derde generatie schreven we in Java, in 2004”, zegt Johan Lybaert, directeur van de Agile Software Factory bij Cegeka. “In de Belgische markt waren we toen één van de pioniers op het vlak van scrum en extreme programming.” Het leverde een stabiel platform op, met liefst 26 nieuwe releases per jaar. “We hebben doorheen de jaren meer testen geschreven dan code”, lacht Lybaert. Dankzij die manier van werken slaagt Cegeka erin om Ventouris actueel en relevant te houden. Audits van Inno.com en de Software Improvement Group bevestigen dat.

Platform voor een hele sector

Ventouris is een platform voor sociale verzekeringsfondsen. Het is de omgeving waarin de dossierbeheerders hun werk doen en waarbinnen het beheer en de berekening van de sociale bijdragen en rechten plaatsvinden. Op een uitzondering na werkt intussen de hele markt met Ventouris: Acerta, Group S, Incozina, Liantis, Multipen, Partena, RSVZ CNH, Securex en Xerius. Acerta stapte tien jaar geleden mee in het verhaal van Ventouris en besliste onlangs om die overeenkomst met negen jaar te verlengen. “Essentieel is uiteraard dat Ventouris actueel blijft”, zegt Els Schellens, director Operations Starters & Zelfstandigen bij Acerta. “De wetgeving verandert heel snel. Het is belangrijk dat Ventouris die wijzigingen op tijd mee opneemt in het platform.”

De verdere ontwikkeling van Ventouris is gebaseerd op een consensusmodel. Iedere drie weken vergadert Cegeka met de verzekeringsfondsen. Dat comité beslist niet alleen over de noodzakelijke wijzigingen in functie van het wettelijke kader, maar ook over de vraag naar maatwerk vanwege één of meer fondsen. “De berekening van een loopbaan gebeurt bij ieder fonds op dezelfde manier” zegt Els Schellens. “Daar heeft iedereen dus hetzelfde belang. Alleen hebben de verschillende fondsen soms verschillende noden op het vlak van automatisering en dienstverlening aan klanten. Daar zit dus wel een zeker verschil.” Toch levert Cegeka aan alle fondsen één en hetzelfde product. “De meerderheid beslist”, zegt Johan Lybaert. “Zo blijft er altijd maar één versie van Ventouris in omloop.”

Gedeelde inspanning

Wat voor Acerta het verschil maakt, is het feit dat het bedrijf de last van de ontwikkeling niet alleen hoeft te dragen. “Voor de kerntoepassing heeft ieder fonds precies dezelfde noden”, vervolgt Els Schellens. “Dan is het slimmer om de benodigde inspanning te delen met anderen. Het laat ons toe ons eigen ontwikkelingsteam in te zetten op de tools die specifiek op de ondersteuning van klanten zijn gericht – en die in de markt wel het verschil helpen maken.” Bovendien heeft Cegeka de voorbije decennia een enorme expertise uitgebouwd. Om die bij te benen zou een fonds zware inspanningen moeten leveren.

Of er na 2026 opnieuw een compleet nieuwe generatie van het platform verschijnt, staat nog niet vast. “We denken daar uiteraard wel al over na”, zegt Johan Lybaert. “We zien daarbij een duidelijke tendens richting low code.” De beslissing is echter nog niet gevallen. “We zijn ervan overtuigd dat we het platform via een grote refactoring nog beter onderhoudbaar kunnen maken”, besluit Johan Lybaert.

Cegeka

Probleem

De evolutie van het wettelijke kader vraagt een voortdurende bijsturing van het platform voor sociale verzekeringsfondsen.

Oplossing

De fondsen delen de lasten via Ventouris.

Lessons learned

Door regelmatig de gebruikte technologie in vraag te stellen, blijft Cegeka de levensduur van het platform verlengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content