Cenaero koopt supercomputer van 40 Tflops

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het centrum voor toegepast onderzoek Cenaero heeft een superordinateur aangeschaft van 40 Tflops. Het contract, goed voor een bedrag van 2 miljoen euro, werd in de wacht gesleept door Serviware.

Het centrum voor toegepast onderzoek Cenaero heeft een superordinateur aangeschaft van 40 Tflops. Het contract, goed voor een bedrag van 2 miljoen euro, werd in de wacht gesleept door Serviware.

Cenaero, dat gespecialiseerd is methodologieën en modelleringssoftware voor complexe industriële problemen in diverse domeinen van de toegepaste mechanica, heeft al een infrastructuur van zowat 17 Flops. Maar gezien de evolutie van de noden van de organisatie lanceerde ze in maart een aanbesteding voor een nieuw platform: een supercomputer die onafhankelijk moest zijn van de bestaande systemen en moest geïnstalleerd worden in een soort mobiel datacenter.

Het contract is nu toegewezen aan het bedrijf Serviware SAS. Dat zal in de loop van de zomer een computer met zowat 3.300 kernen en een rekenkracht van zo’n 40 Tflops. Het aanbod is gebaseerd op materiaal van Bull, uit het gamma bullx B500 dat uitgerust is met Intel Xeon processors. De nodes van de supercomputer worden geïnterconnecteerd via een breedband Infiniband QDR-systeem met beperkte latency.

De oplossing omvat ook een high performance opslaginfrastructuur die gebaseerd is op LSI-materiaal en het Parallel File System GPFS van IBM voor een volume van zowat 120Tb.Tot slot zal de supercomputer geleverd worden in een mobiel datacenter op basis van de Mobull-oplossing van Bull, in de vorm van een container van 14 meter lang. Die kan op termijn plaats bieden aan 15 kasten en heeft een elektrisch vermogen van 480 kW.

Het project maakt deel uit van het portfolio van Sinus-projecten, dat gecoördineerd wordt door Cenaero en gesteund wordt door het Europese EFRO-fonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content