CGI België al geruime tijd lege doos
Na de overname van it-dienstenreus Logica door het Canadese CGI zal het bedrijf in ons land in elk geval niet teveel ‘synergieën’ moeten zoeken. CGI besliste ongeveer 9 maanden geleden om het Belgische filiaal stop te zetten.
Na de overname van it-dienstenreus Logica door het Canadese CGI zal het bedrijf in ons land in elk geval niet teveel ‘synergieën’ moeten zoeken. CGI besliste ongeveer 9 maanden geleden om het Belgische filiaal stop te zetten.
Hoewel de website van CGI België het anders vermeldt, blijft er niet meer veel over van de Belgische poot. In het najaar van 2011 besloot het Canadese bedrijf om het Belgische filiaal stop te zetten en alle (toen 12) werknemers te ontslaan. Reden: het filiaal noteerde al enige tijd rode cijfers.
De bij de Nationale Bank neergelegde jaarrekening van CGI België van 2010 bevestigt dat. Het bedrijf draaide toen een omzet van zowat 1,5 miljoen euro (in 2009 was dat nog bijna 2,2 miljoen euro) met een licht verlies van 154.000 euro. Dat werd echter nog gespekt met het verlies van vorige boekjaar van ruim een miljoen euro.
Overigens oogt plaatje van de herstructurering niet al te fraai. De raad van bestuur van CGI stelde al in 2010 in haar rapport aan de aandeelhouders dat één van de grote risico’s voor CGI België de samenstelling van het klantenportfolio was. Zowat 90 procent van de omzet van het it-consultancybedrijf was immers afkomstig van 1 klant, Belgacom. Dat wordt ons ook bevestigd door vroegere werknemers.
Toen CGI bekendmaakte dat het Belgische filiaal werd opgeheven, besliste Belgacom om de meeste van hun contracten met CGI niet te verlengen. Dat bevestigt ons ook Belgacom-woordvoerder Jan Margot: “Een logische reactie als klant: wij hebben er na dat nieuws voor gezorgd dat wij die competenties intern konden opvangen.” De betrokken CGI-werknemers – de meeste met een lange anciënniteit (vaak zelfs nog vanuit de periode van AMS, dat in 2004 door CGI werd overgenomen) – kregen van het Canadese bedrijf naar verluidt de keuze om ofwel hun opzegtermijn in Duitsland uit te doen (aangezien in de arbeidscontracten een clausule was opgenomen dat tewerkstelling in het buitenland mogelijk was), ofwel hun tegenopzeg te geven. Sindsdien hebben de meeste CGI-werknemers tijdens hun opzegtermijn zelf het bedrijf verlaten. De enkelingen die nog overblijven doen momenteel hun opzegperiode uit.
Of de reorganisatie in België al een manier was om te anticiperen op de huidige overname van Logica is niet duidelijk. In elk geval zal de integratie-oefening in ons land voor Logica-country manager Hans Vets daardoor weinig voeten in de aarde hebben. CGI zelf reageerde vooralsnog niet op onze vraag naar een reactie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier