Chatcontrol: tijdelijk versoepeld ‘tot de technologie het toelaat’
Deze week staat Chatcontrol, het voorstel om onze digitale communicatie massaal te controleren, op de Europese agenda. Een recente versie toont een lichte versoepeling van wat er voor de zomer op de planning stond. Maar die is slechts tijdelijk.
In een document op datum van 29 augustus, dat Politico kon bemachtigen, staat onder meer te lezen dat de detectie van gekende beelden van seksueel kindermisbruik (CSAM) nog steeds op de agenda staat, maar het scannen naar ‘nieuw’ materiaal niet.
Dat is een interessante nuance want gekende beelden kunnen door middel van hashing worden herkend. In zo’n systeem kijkt een scan of een te verzenden beeld matcht met een database van eerder geïdentificeerde beelden. Het neemt het aspect weg waarbij met behulp van AI beelden worden beoordeeld. Dat laatste zou een zeer brede grijze zone scheppen waar context cruciaal is. Een foto van je kind in hun blootje naar je partner of de grootouders sturen zou immers ook als mogelijke kinderporno kunnen worden aanzien.
Uitstel, geen afstel
Maar uitstel is geen afstel. Verder in de tekst staat wel degelijk dat service providers en een nog op te richten Europees centrum moeten bijdragen aan de ontwikkeling van accurate en betrouwbare technologie om nieuwe vormen van CSAM en grooming (het contacteren van minderjarigen om hen tot seksuele daden te overtuigen) te detecteren.
Dat wil min of meer zeggen dat er momenteel zal worden onderhandeld over een verzwakte versie van Chatcontrol die iets minder ver gaat. Maar wel met als doel om de maatregelen op termijn alsnog in te voeren als de technologie beter op punt staat. In beide gevallen blijft het neerkomen op een controlesysteem dat apps als WhatsApp, Signal, maar evenzeer hostingdiensten of andere internetdiensten moeten inbouwen. Ook als het gaat om geëncrypteerde privécommunicatie tussen twee personen.
Politiek standpunt vaag
Waar België als voormalig EU-voorzitter nog mee aan de kar trok, zo dankt huidig voorzitter Hongarije ons land voor het voorbereidend werk, is de positie van ons land momenteel onduidelijk. Hongarije zelf wil tegen 10 oktober de lidstaten op één lijn wil krijgen in hun standpunt tegenover het onderwerp.
Dinsdagochtend liet kersvers Open VLD voorzitter Eva De Bleeker nog weten dat Chat Control een brug te ver is voor haar. De Bleeker zat zelf niet meer in de federale regering toen ons land nog mee aan de kar trok, maar haar partij leidt wel de aftredende regering.
Data News stak ook haar licht op bij het kabinet van minister Annelies Verlinden (CD&V, bevoegd voor onder meer Binnenlandse Zaken en dus de politiediensten). Zij werd algemeen gezien als een voorstander van de wetgeving, maar wijst voor een Belgisch standpunt door naar de permanente vertegenwoordiging van ons land voor Europa. Data News vroeg ook daar naar het Belgisch standpunt rond Chatcontrol, maar kreeg voorlopig nog geen reactie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier