Check hier of uw e-mailadres en wachtwoord veilig zijn van recente hacks

. © iStock
Wim Kopinga Freelance journalist

Ook als je wachtwoord niet makkelijk te kraken is, ben je niet altijd veilig. Door hacks en datalekken bij grote bedrijven kan het zijn dat uw inloggegevens namelijk toch op straat liggen. Hoe komt u hier achter?

Daarvoor kunt u de website ‘Have I Been Pwned?‘ raadplegen. De site houdt alle gegevens van grote hacks en datalekken bij.

De site is gemaakt door Troy Hunt, een man die bij Microsoft werkt, over internetveiligheid blogt en dit hoog in het vaandel heeft staan. De site runt hij volledig vrijwillig, omdat hij ‘het doodsimpel en gratis wil houden met maximale voordelen voor de community’ om te kijken of je gegevens op straat liggen.

Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.

Naast het checken van deze site is het aan te raden om uw wachtwoord regelmatig te veranderen en als het mogelijk is tweefactorauthenticatie in te schakelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content