China komt dit najaar met eigen besturingssysteem
China werkt aan een eigen besturingssysteem. Dat moet het monopolie van de bestaande markt breken en spionagezorgen over software van Google, Apple en Microsoft bij de Chinese overheid wegnemen.
China werkt aan een eigen besturingssysteem. Dat moet het monopolie van de bestaande markt breken en spionagezorgen over software van Google, Apple en Microsoft bij de Chinese overheid wegnemen.
Het nieuwe systeem zou in oktober al klaar zijn, aldus het Chinese persagentschap Xinhua. Daar baseren ze zich op uitspraken van Ni Guangnan, die het in maart opgerichte ontwikkelaarsbureau leidt. De bedoeling is dat er eerst een desktopversie komt om later aan te vullen met een versie voor smartphones en andere toestellen.
Een zeer grote verrassing zijn de plannen niet. Tussen China en de VS heerst al enkele jaren een wederzijds wantrouwen rond cybersecurity. Dat nam de afgelopen maanden opmerkelijke vormen aan. Eind juni begon China de monopoliepositie van Microsoft te onderzoeken. In april klonk het dat China niet wou upgraden vanaf Windows XP omdat een nieuwe versie te duur was.
Maar Microsoft is niet de enige speler die de wind van voren krijgt. Begin deze maand klonk het dat Chinese overheidsorganisaties om veiligheidsredenen niet langer Apple-producten mochten kopen. Ook producten van Symantec, Kaspersky (nochtans geen Amerikaans maar een Russisch bedrijf) en Accenture zijn intussen niet langer welkom. Ook Google kreeg in het verleden al het verwijt te dominant te zijn binnen de Chinese smartphonemarkt.
De bedoeling is om binnen één tot twee jaar alle desktopbesturingssystemen te vervangen, gevolgd door mobiele systemen binnen drie tot vijf jaar. Hoe haalbaar de ambitie van China is, en hoe het OS zal werken, zal nog moeten blijken.
Wel lijkt het zeker dat als alle overheidssystemen overschakelen op in China ontwikkelde software, dat dit nadelig is voor heel wat Westerse technologiebedrijven. Want het land heeft nog flink wat groeipotentiëel, in tegenstelling tot de verzadigde westerse markt voor tablets, pc’s en smartphones. Maar als China zijn deuren sluit, dan is dat ongetwijfeld een streep door de rekening van Microsoft, Google, Apple en andere spelers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier