Chinese scholen verdacht van cyberaanval

Volgens de New York Times zouden cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven kunnen worden teruggevoerd op twee Chinese scholen, waaronder een topuniversiteit.

Volgens de New York Times zouden cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven kunnen worden teruggevoerd op twee Chinese scholen, waaronder een topuniversiteit.

Google, Yahoo, Adobe, Juniper en een rist andere bedrijven en instellingen in de Verenigde Staten bleken vorig jaar het slachtoffer te zijn van cyberaanvallen. De oorsprong daarvan zou blijkbaar in China liggen. Volgens de New York Times (NYT) zouden deze aanvallen ondertussen zijn teruggevoerd op twee onderwijsinstellingen, waaronder een topuniversiteit.

Het betreft de Jiaotong universiteit in Sjanghai, waar het computerdepartement als een van de beste in China wordt beschouwd. Zo wonnen ze begin deze maand de door IBM gesponsorde “Battle of the Brains” wedstrijd. De andere instelling, uit Lanxiang, betreft een school voor beroepsopleiding, die ook personen voor het Chinese leger opleidt. Daar zou de aanval kunnen worden teruggevoerd tot een cursus die gedoceerd wordt door een professor uit Oekraïne. Het netwerk van deze school wordt beheerd door een bedrijf dat op zijn beurt banden heeft met Baidu, Google’s concurrent in China, aldus het artikel in de NYT.

Overigens waarschuwt iedereen ervoor om al te snel conclusies te trekken. Zo kunnen deze instellingen zelf ook het slachtoffer zijn van de daders, of kan het gaan om schurkenstreken van studenten. In de Wall Street Journal stelt BT’s securitygoeroe Bruce Schneier dan ook dat enkel “de betrokkenheid van de computers met zekerheid kan worden gesteld, niet of daar ook de daders voor het scherm zaten.”

In de voorbije weken werd breed gespeculeerd over de achtergronden van de mogelijke daders, met zowel Chinese bedrijven, overheid en het leger als mogelijke boosdoeners. In de VS worden de capaciteiten van China inzake cyberoorlogsvoering wel bestudeerd, zoals vorig jaar nog in een [rapport] werd beschreven. De hele affaire van de cyberaanval op Amerikaanse bedrijven draagt wel bij tot de verhoogde spanningen tussen de VS en China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content