Chipbakker Dialog neemt sectorgenoot Atmel over voor 4 miljard euro
De Duitse halfgeleiderproducent Dialog Semiconductor neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Atmel over voor 4,6 miljard dollar (4 miljard euro). Het is de zoveelste overname op rij in de snel consoliderende chipmarkt.
Dialog, dat onder meer chips levert voor de smartphones en de tablets van Apple en Samsung, hoopt met deze overname zijn klantenportefeuille wat meer te kunnen diversifiëren en sterker voet aan de grond te krijgen in de internet of thing (IoT)-markt. Het Amerikaanse Atmel is immers een specialist in halfgeleiders voor ‘slimme’ en geconnecteerde apparaten.
Dat het internet der dingen als een onbetwiste groeimarkt wordt aanzien en voor de nodige omwentelingen zorgt in de chipsector, mag blijken uit de overnamegolf van de voorbije maanden.
Markleider Intel maakte in juni nog bekend Altera over te nemen voor 16,7 miljard dollar, het Singaporese Avago neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Broadcom over voor 37 miljard dollar (één van de grootste tech-deals ooit), en het Nederlandse NXP legde enkele maanden geleden nog 11,8 miljard dollar op tafel voor Freescale en Athena.
“Het tijdperk van de computers ligt achter ons, we bevinden ons op het hoogtepunt van de mobiele periode, en we staan op het punt om het tijdvak van het internet der dingen te betreden”, aldus ceo Jalal Bagherli van Dialog. “Het is dus logisch dat de chipbakkers zich herpositioneren.”
Dialog Semiconductor draaide vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar, en heeft Apple als grootste klant. Na de acquisitie van Atmel zal de gezamenlijke omzet afklokken op 2,7 miljard dollar, en zal 45 procent van de jaaropbrengsten afkomstig zijn van sensoren. De fusie moet binnen de twee jaar 150 miljoen dollar aan synergievoordelen opleveren.
Atmel zette zichzelf een tijdje geleden al in de etalage, en zou aanvankelijk gepraat hebben met de Chinese halfgeleiderproducent China Electronics. Vorig jaar veranderden de Amerikanen het geweer van schouder en zou er tevergeefs zijn gekeken in de richting van het Zwitserse AMS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier