Chipmarkt blijft groeien
Ongeacht de economische perikelen blijft de chipmarkt een lichte …
Ongeacht de economische perikelen blijft de chipmarkt een lichte maar gestage groei vertonen, volgens cijfers van Intel, ASML en Gartner.
De voortdurende onrust in de economie, met de wankele Europese toestand op kop, weegt op de resultaten van chipbedrijven, maar laat toch ruimte voor groei. Zo noteerde Intel voor het eerste kwartaal van 2012 een omzet van 12,9 miljard dollar (GAAP cijfers), goed voor een netto winst van 2,7 miljard dollar (of zo’n 53 cent per aandeel). Daarmee overtreft de chipproducent ietwat de verwachtingen van de beursanalisten, maar onvoldoende om de stijging van het aandeel in de voorbije maanden verder te ondersteunen. Zelf ziet het bedrijf dit jaar een groei in ultrabooks (de nieuwe generatie ultradunne en -lichte notebooks) en smartphones (met binnenkort de eerste Intel-gesteunde smartphones). Het bedrijf blijft 2012 zien als een groeijaar.
Ook ASML, wereldleider in het segment van chipbelichters, zag een groei in het eerste kwartaal van dit jaar, met een netto verkoopcijfer van 1,25 miljard euro, goed voor een nettowinst van 282 miljoen euro. Ook deze cijfers liggen lichtjes hoger dan de verwachtingen van de analisten. Het bedrijf uit Eindhoven voorziet een stabiele omzet voor de twee volgende kwartalen, mede onder invloed van de groeiende vraag naar ultrabooks, tablets en smartphones. De omzet van ASML biedt wel vaker een goede kijk op de nakende evolutie op de hardwaremarkt.
De chipmarkt volgens Gartner
De groei van de ultrabooks, tablets en smartphones blijkt ook uit de eindcijfers van Gartner over de wereldwijde chipmarkt in 2011. De omzet steeg tot 306,8 miljard dollar, een stijging met 5,4 miljard (of +1,8 procent). De sterkste groeiers waren Intel (een groei met 20,7%, voor het twintigste jaar op rij op nummer één, en met 16,% het grootste marktaandeel ooit) en Qualcomm (een omzetstijging met 38,8%). In de pc-microprocessor markt scoorden onder meer de cpu’s met ingebouwde grafische faciliteiten voor Intel. Voorts wordt duidelijk dat een eventuele groei of terugval van een bedrijf in de chipsector steeds sterker afhangt van het succes van het marktsegment waarin men overwegend aanwezig is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier