Chipomzet daalt scherp in 2009

In 2009 daalt de omzet van chipfabrikanten met 16,3 procent, voorspelt analistenkantoor Gartner.

In 2009 daalt de omzet van chipfabrikanten met 16,3 procent, voorspelt analistenkantoor Gartner.

In het zwartste scenario gaat het zelfs om 24,7 procent, zegt Gartner. Volgens het onderzoeksbureau is het voor het eerst dat de omzet uit chips twee jaar achtereen daalt. Tussen 2007 en 2008 daalde de omzet ook al, toen met slechts 4,4 procent.

In november verwachtte Gartner nog dat de wereldwijde chipomzet volgend jaar zou stijgen met 0,2 procent, maar die verwachting is nu naar beneden bijgesteld. Volgens de analisten van Gartner is de terugval te wijten aan de kredietcrisis.

De financiële crisis heeft in de laatste drie maanden van 2008 een flinke impact met een verwachte winstterugval van 24,4 procent. Dat is een nieuw record. Tot nu toe was de grootste winstneergang ooit van kwartaal op kwartaal twintig procent. Dat percentage is gemeten in het tweede kwartaal van 2001.

Op de lange termijn komt het volgens Gartner allemaal weer goed met de chipmarkt. In 2010 en 2011 zal de verkoop weer aantrekken. De voorspelde omzet bedraagt dan respectievelijk 251,2 miljard dollar en 274,9 miljard dollar. Dit jaar bedroeg de omzet 261,9 miljard dollar, volgend jaar is dat naar schatting 219,2 miljard.

Volgens Gartner vallen de zwaarste klappen in de markt voor pc-geheugens (dram). Vice-president onderzoek Andrew Norwood: “De dram-markt is er zo slecht aan toe dat leveranciers hun voorraden dramatisch moeten terugdringen. Gebeurt dat niet, dan zullen zwakke spelers alleen nog maar de keuze hebben tussen gedwongen fusies of bankroet.”

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content