CIA geeft grote hoeveelheid documenten vrij

CIA © Reuters

In het kader van de Freedom of Information Act (FOIA) heeft de CIA een groot aantal documenten uit de jaren zestig van de vorige eeuw vrijgegeven. De organisatie voorzag de Amerikaanse president van allerlei informatie in de vorm van zogeheten briefs, korte mededelingen op papier.

De CIA was vooral geïnteresseerd in de stand van zaken op het gebied van computers buiten de VS. In China was bijvoorbeeld een computer gesignaleerd die in staat was een communistisch lied te zingen. Verder werd het apparaat omschreven als een ‘getransistoriseerd instrument dat ook gebruikt kan worden voor het doen van berekeningen en het ontwerp van wapens’. President Johnson werd hiermee gealarmeerd.

Oostblok

Ook de computers in het oosten van Europa hadden een bijzondere belangstelling. In een memo uit 1969 wordt geschreven dat de landen van Oost-Europa ongeveer 600 computers tot hun beschikking hadden. Rusland dat er op dat moment naar schatting 5000 tot 6000. Bij de Russische computers stond bovendien de aantekening dat er twee modellen tussen zaten die compatibel waren met de IBM 360. Op dat moment gold er een exportverbod voor de techniek van IBM, dus de conclusie werd getrokken dat hier sprake was van spionage.

Westen

Frankrijk wordt aangemerkt als de leider op hi-tech gebied in Europa, met een totaal 4520 computers waarvan 49 zeer grote exemplaren. De memoranda van de CIA zijn gescand en ze zijn te doorzoeken via dewebsite van de dienst.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content