Cisco investeert miljard dollar in eigen cloud services

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Netwerkgigant Cisco gaat cloud services voor de bedrijvenmarkt aanbieden. Het bedrijf pompt verspreid over twee jaar een miljard dollar in het nieuwe aanbod.

Cisco is van plan om voortaan ook cloud computing diensten aan te bieden samen met partners. Dat kondigde het netwerkbedrijf aan nadat The Wall Street Journal met het verhaal uitpakte. Het gaat om cloud it services voor bedrijven, service providers en resellers. Het netwerkbedrijf belooft daarbij dat het één miljard dollar zal investeren in het nieuwe aanbod, verspreid over twee jaar.

“Het betekent echter niet dat we rechtstreeks in concurrentie gaan met Amazon (wereldwijd marktleider in cloud services, nvdr)”, zei Rob Lloyd, president of development & sales bij Cisco aan The Wall Street Journal dat eerst met het verhaal uitpakte.

Amazon focust met de Amazon Web Services vooral op de webwereld waarbij bijvoorbeeld veel start-ups beroep doen op de relatief goedkope cloud-diensten. Cisco wil met de nieuwe cloud services eerder op de grotere ‘corporate’ bedrijvenmarkt maar ook op service providers die het Cisco-aanbod zullen kunnen doorverkopen aan de eigen klanten.

Met partners

Cisco zal de cloud services hosten in eigen datacenters, maar ook in die van partners. Het nieuwe aanbod past dan ook in de Intercloud-aanpak die voor het eerst voorgesteld werd op de Cisco Live conferentie begin dit jaar en wordt door Cisco zelf ook als een manier gepositioneerd om het ‘internet of everything’ realiseerbaar te maken.

Specifiek voor de cloud services werkt Cisco onder meer samen met Telstra (Australische service provider), Allstream (Canada), MicroStrategy (netwerk-applicaties) en OnX Managed Services (data center it solutions provider).

Specifiek in Europa is ook Canopy (Atos) een belangrijke cloud-partner. Een andere ronkende naam is die van Ingram Micro dat als een cloud services aggregator, provider en distributeur optreedt.

Dat Cisco meteen aankondigt dat het een miljard dollar investeert in het nieuwe aanbod, moet ondersteunen dat het bedrijf duidelijk van plan is om nieuwe markten aan te boren. Dat is misschien ook nodig nu het netwerkbedrijf het wereldwijd minder goed doet als gevolg van de sterke concurrentie met Chinese spelers als Huawei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content