Cisco komt met gratis collaboration-app

Project Squared op de iPhone. © Cisco
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Cisco lanceert een collaboration-app voor de zakelijke markt. Onderliggend draait de app in een volledige nieuwe cloud met end-to-end versleuteling.

Project Squared; zo heet de nieuwe collaboration-app die netwerkbedrijf Cisco pas voorstelde op de Collaboration Summit in Los Angeles. Het gaat om een ‘mobile first’ app die functies combineert als chat, audio, video, meetings met verschillende mensen tegelijk en het delen van bestanden. De technologie komt deels van het vorig jaar overgenomen Collaborate.com.

De app lijkt daarmee op het eerste zicht de concurrentie aan te gaan met bestaande collaboration tools als Yammer, Jive maar doet ook denken aan Google Hangouts of zelfs de messenger-mogelijkheden van Whatsapp, Facebook of Viber. Maar Cisco ziet dat anders. “De meeste van die stukjes software zijn ‘social tools’, terwijl wij met Project Squared focussen op ’team collaboration'”, verduidelijkt Jonathan Rosenberg, cto van de collaboration-afdeling binnen Cisco.

In de app (voor iOS en Android) creëer je virtuele ruimtes (‘rooms’) waarin je zowel interne collega’s als externen kan uitnodigen. Eenmaal in die ruimte, kunnen de leden allerlei informatie uitwisselen, foto’s en bestanden delen of videogesprekken starten. Het is Cisco’s bedoeling om de app verder uit te bouwen en te integreren in de eigen Webex- en UC-oplossingen als Jabber.

Bestaande install base aanspreken

Cisco stapt hiermee in een markt waarin ook veel start-ups actief zijn, zoals Slack – dat ondertussen weliswaar ook al op meer dan een miljard dollar gewaardeerd wordt. “Maar Slack & co zijn eilanden die niet inpluggen in Exchange, in een corporate directory of in UC-oplossingen. Dat doen wij wel, en wij hebben ook de schaal qua resellers en partners en onze bestaande ‘install base'”, zegt Rosenberg.

Onderliggend draait Project Squared in een volledig van de grond opgebouwde collaboration cloud die end-to-end versleuteld is. “Nergens in die cloud vind je een link, interface of stukje data dat niét geëncrypteerd is”, aldus nog Rosenberg.

Project Squared kan gratis gedownload en geïnstalleerd worden op iPhones en iPads en op Android-devices. Er bestaat ook een browserversie (Chrome en Firefox).

Het product is nog in volle ontwikkeling en over de plannen voor een eventuele commerciële lancering wou Rosenberg nog niets kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content